75% din blugii de designer vânduți în lume sunt produși în California. În ultimii 20 de ani, în Los Angeles s-a format un cluster al industriei de blugi. În timp ce mare parte din producția de îmbrăcăminte a fost transferată în paradisuri fiscale, producția mai sofisticată a rămas în SUA.

În aprilie, Uniunea Europeană a anunțat că taxele pe blugii pentru femei vor crește la 38% de la 12%, pentru hainele produse în SUA, pentru că nu au fost respectate regulile impuse de Organizația Mondială a Comerțului.

Peste 40.000 de oameni muncesc în afaceri cu îmbrăcăminte numai în Los Angeles, iar segmentul dedicat femeilor are o pondere covârșitoare din producție.

Samuel Ku, care conduce AG Jeans alături de tatăl său, spune că taxa impusă de UE amenință multe dintre aceste locuri de muncă. „Pentru blugii de femei realizați în acestă fabrică… nu putem continua să avem aceeași afaceri dacă trebuie să transportăm materialul în Paris. Este imposibil“, spune acesta.

În Los Angeles sunt peste 30 de producători de blugi premium. AG Jeans este unul dintre cei mai mari. Compania face unii dintre cei mai scumpi blugi de pe piață, care ajung până la 300 de dolari o pereche.

Ascultați mai jos un reportaj realizat de jurnaliștii americani de la NPR
<embed src="https://www.npr.org/v2/?i=186468004&#38;m=186503450&#38;t=audio" height="386" wmode="opaque" allowfullscreen="true" width="400" base="https://www.npr.org" type="application/x-shockwave-flash"></embed> SURSA: NPR