Alte state care ar putea rata ţinta de deficit sunt Grecia şi Croaţia, avertizează economiştii intervievaţi de Bloomberg în ultimele săptămâni.

Uniunea Europeană cere guvernelor să-şi reducă deficitele bugetare sub 3% din PIB şi nivelul datoriei sub 60% din PIB, în caz contrar aceste state se vor confrunta cu amenzi (deşi ele nu au fost aplicate niciodată chiar dacă s-au înregistrat încălcări ale reglementărilor). De când a intrat în vigoare Pactul de stabilitate şi creştere, la 1 iulie 1998, 25 dintre cele 28 de ţări membre ale UE au depăşit limita de deficit de 3%, singurele state care au respectat acest plafon fiind Suedia, Estonia şi Luxemburg.

În cea mai mare parte, statele au dat vina pe criza financiară din 2008 pentru depăşirea ţintei de deficit, deoarece guvernele au adoptat programe agresive de stimulare a creşterii economice. În 2009, au fost două state care au încălcat limita de deficit (Grecia şi Ungaria), în timp ce, în 2009, s-au înregistrat 22 de ţări, inclusiv Germania şi Austria, care aveau o politică fiscală conservatoare.

Recordul a fost stabilit în 2010 de Irlanda, cu un deficit bugetar de 32,3% din PIB, conform datelor Comisiei Europene.

Anul acesta clubul statelor care vor rata ţinta de deficit va fi cel mai redus din ultimii nouă ani. Grecia se confruntă cu povara datoriilor în timp ce Franţa cu o creştere anemică. Cele două marchează al 21-lea şi, respectiv, al nouălea an consecutiv de deficit excesiv. Ambele au primit avertismente de la Comisia Europeană pentru a realiza reformele necesare reducerii deficitului.

Ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, se aşteaptă ca până în 2017 deficitul să revină sub 3% din PIB, dar economiştii se aşteaptă la un deficit de 3,2% în 2017 şi de 3% în 2018.

Pe lângă Franţa, numai Croaţia ar mai urma să raporteze deficit anul viitor, după şase ani de recesiune. Spania ar urma să înregistreze un deficit de 2,8%, urmată de Grecia cu 2,4% şi Marea Britanie, cu 2,2%.

Câştigătorul din acest an va fi Luxemburg, cu un excedent bugetar de 0,4% din PIB, urma de Estonia şi Germania, care vor avea excedent pentru al treilea an consecutiv.

În condiţiile în care România are una cele mai puternice ritmuri de creştere din UE, ţara a implementat reduceri de taxe şi majorări de salarii în sistemul de stat înaintea alegerilor parlamentare din acest an. Cu toate acestea, premierul Dacian Cioloş a promis să menţină deficitul bugetar în limita de 3% din PIB.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a apreciat recent că este posibil ca deficitul să fie chiar mai mic având în vedere că avansul economiei ar putea depăşi creşterea de 3,6% în ritm anual înregistrată în trimestrul al treilea din 2015 iar colectarea taxelor se îmbunătăţeşte ca urmare a combaterii evaziunii.

"Nu cred că există riscul să depăşim ţinta de deficit şi să fie declanşată procedura de deficit excesiv pentru că există o mulţime de factori care lucrează în favoarea noastră", a afirmat Anca Dragu. AGERPRES