Numărul de apartamente scoase la închiriere a crescut în ultimele luni, pe fondul scăderii numarului tranzacţiilor pe piaţa vânzărilor de locuinţe. Cu toate acestea, creşterea numărului de oferte nu a determinat şi o scădere a preţurilor, acestea rămânând constante pe parcursul întregului an. Presiunea asupra preţurilor dată de cresterea semnificativă a cererii a fost astfel echilibrată de intrarea în circuitul închirierilor a imobilelor care nu se vând.

Potrivit monitorizării AnunturiParticulari.ro, faţă de iunie 2007, în iunie 2008 au fost scoase la închiriere cu aproape 45% mai multe apartamente de 2 camere şi cu aproximativ 35% mai multe apartamente de 3 camere. Pe segmentul de închirieri garsoniere creşterea numărului de oferte a fost de 33%.

Creşterea numărului de apartamente scoase la închiriere în ultimele luni nu a determinat modificări remarcabile la nivelul preţurilor solicitate de particulari. Pe tot parcursul anului 2008 se observă o creştere de sub 5%, însă faţă de luna iunie 2007, în iunie 2008, chiriile solicitate s-au înscris pe un trend crescător. Dacă anul trecut chiria medie pentru o garsonieră era de 328 euro, anul acesta preţul mediu este de 390 euro, înregistrând o creştere de 19%. La apartamentele de 2 camere chiria a crescut în medie cu 22%, în timp ce chiriile la apartamentele de 3 şi 4 camere au ramas practic pe loc.

Blocajul de pe piaţa tranzacţiilor imobiliare pe segmentul locuinţe vechi a dus la creşterea numărului de oferte pe piaţa închirierilor. Proprietarii încearcă în acest fel să îşi amortizeze investiţia prin sumele încasate din chirii, având în vedere scăderea constantă a preţurilor de vânzare şi dificultatea crescută a vânzării. Dar intrarea unui număr semnificativ mai mare de imobile pe piaţa închirierilor a permis păstrarea constantă a preţurilor, deoarece a echilibrat presiunea provenită de la cei care ar fi dorit să achiziţioneze un imobil dar nu îşi mai pot permite.

Astfel, in 2008, piaţa închirierilor imobiliare a fost caracterizată de stabilitatea preţurilor, stabilitate creata de un echilibru constant între cerere şi ofertă.