Tranzacţiile fondurilor de investiţii aproape au îngheţat în ultimele luni, iar investitorii tradiţionali se schimbă, fiind înlocuiţi de alţii mai puţin afectaţi de criza internaţională.

Tom Howell, un mic investitor imobiliar britanic, a cumpărat două apartamente în România şi o casă de vacanţă în Bulgaria. Acum două săptămâni, a mers la Cannes, la cel mai mare târg imobiliar internaţional – Mipim, pentru „a vedea cum evoluează piaţa şi ce mai spun marii jucători“. Howel nu se teme de criza finanţărilor, chiar dacă a început să producă efecte şi în România. „Proprietăţile mele sunt prea mici ca să mă tem de criză. Dar casa din Bulgaria, pe care am plătit 23.000 de lire sterline, este o catastrofă şi am decis să vând. Problema e că la fel fac şi mulţi alţii, iar preţurile încep să scadă“, se plânge investitorul britanic.

De pe cu totul altă poziţie priveşte lucrurile Ioannis Panagiotidis, vicepreşedintele companiei greceşti de dezvoltare imobiliară Panhol. „E destul de greu acum din cauza lipsei banilor, dar developerii puternici au parteneriate cu bănci, care îi sprijină în proiectele dezvoltate. Noi ne folosim în special de băncile greceşti prezente pe piaţa românească, pe care le cunoaştem de acasă“, spune Panagiotidis.

Zâmbetele afişate nu reuşesc să ascundă crisparea jucătorilor din piaţa imobiliară când vine vorba de finanţarea proiectelor. „Chiar şi companiile puternice pot avea probleme la obţinerea de credite. Băncile sunt mult mai precaute acum, iar finanţarea vine însoţită de un equity mai mare ca de obicei şi, în unele cazuri, cu o dobândă majorată. Dar asta este. Trebuie să mergem mai departe“, descrie situaţia Lorrant Varga, CEO al gigantului imobiliar maghiar TriGranit Development. Grupul maghiar păstrează avantajul acţionarilor puternici, precum Immoeast, dar şi forţa financiară a celui care a creat TriGranit, magnatul maghiar Sandor Demian.

Un alt dezvoltator puternic de pe piaţa autohtonă, compania israeliană GTC, este afectat şi el de criză. Luna trecută, compania a pierdut 29% din valoarea acţiunilor listate la bursa din Varşovia. Va continua însă proiectele pe piaţa autohtonă, pentru care va investi în total 1,5 miliarde de euro.

Investitorii tradiţionali, înlocuiţi de fonduri franceze

95-11953-graf.jpgDacă în 2006 şi prima jumătate a anului trecut se anunţau lunar tranzacţii cu proiecte imobiliare, în ultima parte din 2007 şi în primele luni din 2008, piaţa investiţiilor a îngheţat, potrivit analiştilor. Multe fonduri de investiţii evită să mai bage bani, din cauza dificultăţii obţinerii lor, sau pentru că au fost afectate de criză şi acum îşi acordă o perioadă de respiro. De alfel, investitorii austrieci, britanici sau americani tind să fie înlocuiţi de companii franceze, precum Natixis, care deja a făcut achiziţii de peste 200 de milioane de euro în România, sau BNP Paribas, care intenţionează să creeze un fond de investiţii pentru România, potrivit unor surse din piaţă.

Liderul investitorilor din România, Immoeast, este extrem de „tăcut“ pe piaţă de circa şase luni. Austriecii au pierdut în luna februarie 32% din valoarea acţiunilor listate la bursa vieneză. În plus, Immoeast a început să vândă proprietăţi din ţări precum Cehia sau Ungaria, şi, potrivit afirmaţiilor lui Carl Petrikovics, CEO Immoeast, aşteaptă pătrunderea pe pieţele est şi central-europene a marilor fonduri occidentale, în special a celor de pensii.

Situaţia este, însă, delicată. Conform unei analize a firmei de consultanţă imobiliară Atisreal, randamentele investiţionale, mai ales cele pentru spaţiile office, revin pe poziţiile din 2006, la 7%-7,25%, din cauza lipsei cererii, cu probabilităţi minime de a încuraja apariţia fondurilor de pensii pe piaţă, care nu acceptă riscuri mari.

De altfel, problema Europei Centrale şi de Est este legată şi de faptul că multe companii de investiţii ce dispun de fonduri profită de situaţie şi cumpără proprietăţi din Occident care au fost devalorizate de criză. Un exemplu recent este banca de investiţii britanică Evans Randall, care a creat un fond cu o capitalizare de un miliard de lire sterline, cu care se vor achiziţiona proprietăţi occidentale afectate de criza subprime. Din acest motiv, deşi este sondată periodic, piaţa imobiliară autohtonă mai are de aşteptat până când vor reapărea tranzacţiile înregistrate în 2006 şi prima parte a anului trecut. Experţii susţin că, în cel mai bun caz, o reaşezare va apărea pe la jumătatea anului în curs sau, cel mai probabil, în 2009.

95-11952-27_varga_12.jpg«Finanţarea vine însoţită de un equity mai mare şi o dobândă mai mare.»
Lorrant Varga, CEO al TriGranit Development

Capital – Editia nr.12, data 26 martie 2008