"Astăzi îmi aduce aminte de un discurs pe care l-am ţinut în urmă cu fix 3 ani, de la o tribună politică, aceea a unui partid cu care speram să putem aduce un suflu nou în politica romanească. Atunci vorbeam de măsuri de reformă a fiscalităţii pe baza unor principii în care cred cu tărie. Aceste principii au stat la baza proiectului de modificare a Codului fiscal pentru care am acceptat cu bucurie să mă alătur Guvernului Cioloş. Din păcate, momentul şi modul în care acest proiect a intrat în atenţia publicului, furia generată de înţelegerea greşită a măsurilor propuse, apropierea de alegeri, au generat neîncredere în acest proiect. Evident, am prezentat Premierului demisia mea. Este însă un proiect în care cred şi pe care îl voi susţine cu tărie, chiar dacă pentru moment el trebuie parcat. Pe lângă colegii din Guvern, lunile acestea mi-au confirmat ceva ce eu deja ştiam: în ministerul de finanţe sunt mulţi oameni profesionişti, de bună credinţă, care pot ajuta într-un mod foarte eficient la găsirea şi implementarea unor astfel de soluţii. Acest proiect a însemnat un efort colectiv remarcabil, pentru care le mulţumesc. Acestă muncă nu trebuie irosită!", susţine Gabriel Biriş. 

Demisia din funcţia de secretar de stat în Ministrul Finanţelor a fost anunţată la Palatul Victoria de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu. 

"Ministerul Finanţelor a avut un acord de simplificare a Codului fiscal în raport cu politica acestui Guvern. Din păcate, domnul Biriş şi-a depăşit acest mandat şi a lansat în spaţiul public câteva propuneri pe care acest Guvern nu şi le asumă. Acest Guvern nu are în vedere majorări de taxe şi impozite, nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii nici pentru angajaţi, nici pentru angajatori. Persoanele fizice autorizate cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de măsuri de creştere a taxării, iar, în perioada următoare, MFP va pune în dezbatere publică nişte modificări ale Codului fiscal, dar singurele măsuri vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale în favoarea desfăşurării activităţii economice", a declarat Iolu. 

El a precizat că Biriş şi-a depus demisia joi dimineaţă la Cancelaria prim-ministrului, iar premierul a acceptat-o. 

Pintre cele mai importante modificări ale Codului Fiscal, prezentate recent de profit.ro, vizează contribuţiile sociale. Astfel, în cazul angajatului acestea ar urma să fie majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii ar putea fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor. 

Angajatorii ar trebui să achite, potrivit proiectului citat, doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi profesiile libere. Pentru a atenua impactul majorării contribuţiilor asupra salariaţilor, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. 

Potrivit lui Gabriel Biriş, proiectul nu a fost gândit să aducă mai mulţi sau mai puţini bani la buget ci a fost gândit să pună ordine şi să simplifice. 

"Nu pomenim în acest proiect de nicio creştere de contribuţii. Pentru angajaţi şi angajatori în niciun caz nu vorbim de creşteri de taxe. Nu înseamnă nici un leu în plus sau în minus la cost (angajator-n.r.) sau la net (angajat-n.r). Să renunţăm la această ipocrizie – contribuţiile angajatului, ale angajatorului. Toate sunt contribuţiile angajatului", a explicat Biriş joi, la Digi24. 

Potrivit acestuia, deşi nu prevede încasarea mai multor bani la buget, modificarea este necesară pentru a putea fi introdusă plafonarea bazei de calcul a tuturor contribuţiilor sociale. 

"Ca să poţi să plafonezi, trebuie să unifici bazele, ca să unifici bazele, sunt necesare aceste modificări. (…) Această simplificare ajută la normalizarea pieţei muncii şi va ajuta, pentru că trebuie implementată", a adăugat Biriş. 

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a precizat miercuri, printr-un comunicat de presă, că nu are în vedere majorări de taxe şi impozite în acest an, iar singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale şi în favoarea activităţii economice. 

AGERPRES