Ediția din acest an a expoziției de ceasuri și bijuterii de la Basel și-a închis porțile într-o atmosferă mult mai puțin strălucitoare decât piesele prezentate. La fel ca industria pe care o reprezintă, Baselworld suferă din cauza scăderii pieței luxului sau, mai exact, de concentrarea bogăției în buzunare puține și deloc sensibile la frumos. Faptul că exporturile industriei elvețiene a ceasurilor au scăzut cu 9% până la 18,1 miliarde de euro nu este o întâmplare, așa cum reducerea numărului de expozanți prezenți la Basel cu 200 de companii nu a fost o surpriză. Mai mult chiar, în ciuda menținerii unui ton pozitiv, la conferința de presă din ultima zi a expoziției, organizatorii au fot nevoiți să anunțe că, în 2018, Baselworld va dura cu două zile mai puțin.

Italienii de la Mattia Cielo au ținut să evidențieze stilul lor propriu care include dinamismul, ergonomia și tradiția artizanilor din Peninsulă. Pe lângă reinterpretarea unor piese considerate „best-seller” din familia Rugiada, casa a prezentat o nouă brățară inclusă în colecția Nebula care atrage prin liniile pure și jocul cu lumina al componentelor din aur roz și diamant.

 

Maestru șlefuitor de pietre prețioase, Constantin Wild a prezentat la Basel o viziune. Mai exact, o colecție formată din pietre verzi, culoarea anului 2017 în domeniul materialelor rare. Formată dintr-un demantoid descoperit în Rusia, un rar turmalin verde african, un granat verde cel puțin la fel de greu de găsit și un peridot din Pakistan, colecția casei germane Constantin Wild subliniază revenirea la modă a verdelui pe care faimosul Carl Fabergé îl considera „culoarea țarilor”.

 

Graff Diamonds, companie fondată de Laurence Graff în 1960 și care, de atunci, este implicată în toate etapele prelucrării pietrelor prețioase, de la descoperire până la șlefuire și montare pe diferite piese de artă a prezentat la Baselworld o brățară care ascunde un ceas „secret”. Deși nu este o abordare cu totul nouă a maeștrilor din „haute horlogerie”, piesa prezentată de Graff atrage atenția în special prin puritatea și nuanța identică a pietrelor prețioase utilizate. Denumită „Princess Butterfly Secret Watch”, piesa celor de la Graff poate fi comandată cu carcasa ceasului din aur alb în care sunt încastrate pietre prețioase în patru combinații: diamante, rubine, safire și diamante cu safire.

(Articol apărut în ediția din 10 aprilie 2017 a revistei Capital)