'Eu am vorbit din 2008 despre acest fenomen, care este reversul creditului. Noi nu am văzut, încă, partea mai neplăcută a creditării în România, apropo de executări şi evacuări. Şi ştiu ce vorbesc. Am trăit în SUA şi Canada şi vedeam astfel de executări. Te duci singur în parc, nu mai aştepţi să vină executorul să te dea afară din acasă', a explicat Anca Bidian.

Oficialul Kiwi Finance susţine că procesul de executare a garanţiilor imobiliare de la creditele neperformante ar putea să ia amploare după ce băncile vor începe să vândă portofoliile de credite neperformante unor fonduri specializate.

Anca Bidian afirmă că băncile nu au făcut până în prezent 'curăţenie în bilanţuri' deoarece ar fi avut nevoie de experienţă şi logistică foarte bună pentru a gestiona portofolii mari de locuinţe.

'Vânzările de portofolii de credite neperformante care au garanţii imobiliare nu va influenţa piaţa imobiliară, iar acesta nu se va duce la un nivel foarte jos. Entităţile care cumpără astfel de portofolii au modelul lor de business, iar acesta nu implică să le vândă imediat. O intrare masivă pe piaţa imobiliară poate produce dezechilibre majore pe plan economic şi acesta este motivul pentru care nici băncile nu au făcut-o. Este posibil ca unele fonduri să le păstreze şi 10-15 ani ca să le vândă ulterior sau să le ţină pentru a le exploata', a explicat Anca Bidian.

De asemenea, aceasta a explicat că este posibil ca fondurile care vor cumpăra astfel de portofolii să le revândă altora ulterior, dar ca este puţin probabilă vânzarea locuinţelor pe piaţa imobiliară.

SURSA: Agerpres