La sfârşitul anului 2014, BCR anunţa pierderi de 2,8 miliarde lei, determinate de provizioane de risc substanţial mai ridicate, pe baza deciziei de a accelera soluţionarea portofoliului istoric de credite cu probleme.

De asemenea, BCR a obţinut în primele trei luni din 2015 un rezultat operaţional de 392,3 milioane lei (88,1 milioane euro), cu 29% mai redus decât în anul precedent, de 552,5 milioane de lei (122,7 milioane euro), datorită veniturilor operaţionale mai mici, care au suferit impactul unei contribuţii reduse din derularea creditelor
neperformante şi parţial compensate prin costuri mai mici.

"Pe baza rezultatului operaţional de 392,3 milioane lei, BCR a realizat un profit net de 344 de milioane de lei (77,1 milioane euro) în trimestrul 1 2015, susţinut de costuri de risc substanţial mai scăzute, ca urmare a calităţii mai bune a portofoliului de credite după restructurarea extensivă a bilanţului din 2014. Eforturile susţinute de a rezolva moştenirea de credite neperformante (NPL) şi de a îmbunătăţi calitatea portofoliului de credite performante sunt vizibile în ambele segmente retail şi corporate. Ponderea NPL a scăzut la 25,6% comparativ cu 30,3% în trimestrul I 2014, în timp ce rata de acoperire a NPL a rămas stabilă la un nivel foarte confortabil de 75,7%", se menţionează într-un comunicat al BCR, remis AGERPRES.

În activitatea bancară retail, performanţa ridicată a reţelei de sucursale a generat volume noi de credite ipotecare standard mai ridicate cu 48% anual, respectiv o producţie nouă de credite "Prima Casă" în creştere anuală de 43%. Soldul creditelor performante retail a fost de aproximativ 16,6 miliarde lei, în contextul acoperirii creditelor rambursate sau ajunse la maturitate de către creditele nou acordate.

Cu o valoare de 9,55 miliarde lei, portofoliul total de credite pentru locuinţe a continuat să crească faţă de 8,45 miliarde lei la sfârşitul anului 2014.
"Portofoliul de credite performante în moneda locală a crescut încurajator la 7 miliarde lei, comparativ cu 6,7 miliarde lei la sfârşitul anului 2014", afirmă banca.

În activitatea corporate, portofoliul de credite performante s-a aflat la aproximativ 11,5 miliarde lei, în contextul unui volum din ce în ce mai ridicat de credite noi aprobate, susţinute de un flux solid de afaceri noi de o calitate mai bună, în special pe segmentele de descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea lanţului de
aprovizionare. Aceste finanţări nou acordate în economie s-au coroborat cu distribuţia reuşită a produselor subsidiarelor BCR, incluzând fondurile Erste Asset Management, BCR Banca pentru Locuinţe şi BCR Pensii.

Veniturile nete din dobânzi au scăzut în trimestrul I 2015 cu 20,8%, la 510,5 milioane lei (114,7 milioane euro), de la 644,4 milioane lei (143,1 milioane euro) în trimestrul I 2014, considerând rezolvarea accelerată a portofoliului de credite problematice, eforturile de a avea preţuri competitive pe piaţă, într-un context de continuă rebalansare a noilor volume de credite retail către producţia de credite garantate şi un mediu dominat de o rată mai mică a dobânzii.

Veniturile nete din comisioane au scăzut cu 4,7%, la 167,6 milioane lei (37,7 milioane euro), de la 175,9 milioane lei (39,1 milioane euro) în TI 2014, pe seama comisioanelor mai mici din administrarea creditelor şi conturilor curente.

Rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 29,8%, la 61,9 milioane lei (13,9 milioane euro), de la 88,3 milioane lei (19,6 milioane euro) în trimestrul I 2014, datorită activităţii mai reduse de tranzacţionare.

Venitul operaţional a scăzut cu 18% la 749,9 milioane lei (168,5 milioane euro) de la 915 milioane lei (203,2 milioane euro) în trimestrul I 2014, în special datorită veniturilor nete din dobânzi mai reduse, împreună cu un rezultat din tranzacţionare mai scăzut.

În ceea ce priveşte cheltuielile, acestea au scăzut cu 1,3% faţă de anul anterior, în timp ce economiile de costuri se aşteaptă să fie traduse în investiţii în infrastructura băncii în trimestrele următoare.

Ca atare, raportul cost-venit a avansat la 47,7% în TI 2015, faţă de 39,7% în TI 2014.

Capitalizarea băncii a rămas excepţional de puternică pentru a susţine buna creştere a afacerii. Raportul de solvabilitate al BCR era în februarie 2015 (banca) de 19,7%, în timp ce capitalul de Rang 1 + 2 (grup) se ridica foarte solid la 6,2 miliarde lei în decembrie 2014.

"Rezultatele financiare în primul trimestru al anului 2015 subliniază faptul că redresarea BCR a luat un avânt puternic. Ieşim dintr-o perioadă dificilă; cu toate acestea, avem satisfacţia de a fi reuşit în mod constant să facem ceea ce trebuie, pe parcursul acestei perioade de transformare. Pe măsură ce reuşim să atingem obiectivele de eficientizare a costurilor şi eliminare a riscurilor, dedicăm din ce în ce mai multe resurse consolidării reţelei comerciale şi relaţiilor noastre cu clienţii, susţinute de transparenţă, stabilitate şi simplitate a serviciilor. BCR controlează o cotă de piaţă semnificativă în segmentul retail, iar calitatea activelor corporate se
îmbunătăţeşte continuu. Suntem angrenaţi în direcţionarea cât mai mult posibil a resurselor noastre excepţionale de lichiditate şi capital către finanţarea economiei. Privim cu încredere către atingerea unei creşteri sănătoase şi a unei profitabilităţi sustenabile ancorată într-o misiune simplă: aceea de a clădi prosperitatea şi de a cultiva independenţa financiară a clienţilor noştri", a declarat directorul general al BCR, Tomas Spurny.

Totodată, pierderile nete din deprecierea activelor financiare, care nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit şi pierdere, au înregistrat o contribuţie pozitivă de 39,4 milioane lei (8,9 milioane euro) în TI 2015, faţă de o sarcină negativă de – 496,4 milioane lei (- 110,3 milioane euro) în TI 2014, datorită eforturilor reuşite de a rezolva moştenirea de credite cu probleme. Costurile de risc substanţial mai mici au fost generate în principal de o calitate mai ridicată a portofoliului de credite performante, de generarea mai mică de NPL-uri în activitatea retail, precum şi mai puţine cazuri de neplată în primul trimestru şi recuperări mai ridicate în segmentul corporate faţă de baza stabilită în semestrul 2 al anului 2014, ca urmare a revizuirii extensive a portofoliului.

Depozitele de la clienţi au fost în uşoară scădere, cu 2,7%, la 38,853 miliarde lei (8,811 miliarde euro) la 31 martie 2015, faţă de 39,923 miliarde lei (8,906 miliarde euro) la 31 decembrie 2014, considerând faptul că dezvoltarea pozitivă a depozitelor retail a fost compensată de o scădere sezonieră a depozitelor corporate.

"Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanţare diversificate, incluzând compania mamă. BCR se concentrează pe creditarea în lei, cu scopul de inversa pe termen mediu şi lung mixul de valute din portofoliul de credite în favoarea monedei locale şi pentru a utiliza la maximum capacitatea puternică de autofinanţare în lei", se precizează în comunicatul băncii.

BCR oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 509 unităţi retail amplasate în majoritatea oraşelor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toată România, ca şi prin cele 21 de centre de business şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor.

Grupul BCR avea în martie 2015 un număr de 7.079 de salariaţi proprii.

SURSA: Agerpres