Băncile europene au fost supuse anul trecut unor teste de stres pentru a întări sistemul financiar în faţa unor eventuale crize economice, în condiţiile în care BCE a preluat şi atribuţiile de supervizor al celor mai mari bănci din zona euro. Aceste teste sunt văzute ca un prim pas spre un control mai coordonat al sistemului financiar integrat din zona euro. Planurile Comisiei Europene prevăd o uniune a pieţelor de capital din cele 28 de state membre ale UE.

Potrivit lui Vitor Constancio, pentru ca uniunea pieţelor de capital să aibă succes, este important ca instituţiile financiare nebancare de importanţă sistemică, de genul companii de asigurări, fonduri de investiţii şi de pensii, ar trebui să fie şi ele supuse unor teste de stres similare celor la care au fost supuse băncile.

'Trebuie să limităm riscurile pentru aceşti jucători de importanţă sistemică şi să le întărim rezistenţa pe durata ciclului financiar', a declarat Vitor Constancio, într-o conferinţă organizată la Bruxelles.

Uniunea pieţelor de capital este destinată să reducă fragmentarea mediului financiar din UE, să crească rezistenţa acestuia la turbulenţele de pe piaţă, dar şi să stimuleze creşterea, prin punerea la dispoziţia companiilor unui acces mai mare la capital în întreg blocul comunitar.

AGERPRES