Evenimente Mica publicitate Abonamente
CITEŞTE ŞI

Timp liber

Cinci adevăruri despre tequila

Autor: | | 0 Comentarii

CARACTER Tequila este una dintre cele mai răspândite băuturi din lume, însă dincolo de granițele Mexicului sunt foarte puțini cei ce o cunosc cu adevărat.

Tequila este cel mai adesea asociată cu petrecerile monstruoase. Istoria ei este învăluită în tot felul de legende puternic romanţate, iar reputaţia ei de companion de nădejde al petrecăreţilor este deseori exagerată. Tequila este o băutură nobilă şi merită să fie degustată şi savurată şi ea cum sunt şi alte băuturi cu faimă mai bună din Europa sau nordul Americii. Iată cinci lucruri mai puţin cunoscute despre tequila, care s-ar putea să vă schimbe părerea despre această băutură fină:

1. O băutură spirtoasă făcută din agave poate fi numită tequila dacă este realizată din agave albastre, crescute în statele Jalisco, Michoacan, Nayarit, Guanajuato şi Tamaulipas. Tequila are chiar şi o denumire de origine controlată, iar băuturile care se numesc în mod legal tequila au iniţialele N.O.M. inscripţionate pe sticlă, de la Norma Oficial Mexicana.

2. În compoziţia ei trebuie să existe minimum 51% distilat de agave. Cu cât procentul se apropie de 100%, cu atât calitatea băuturii este mai bună. De asemenea, o tequila bună trebuie să fie distilată măcar de două ori.

3. Maguey, agava albastră din care se produce tequila, era cultivată şi venerată încă de pe timpul aztecilor şi mayaşilor. Era simbolul zeiţei Mayaheul, mama zeilor. Populaţiile precolumbiene re­coltau sucul de agave, îl fermentau şi produceau din el pulque, o băutură slab alcoolizată care este strămoşul tequilei de astăzi. Primii colonişti spanioli ajunşi în această zonă au început să distileze acest fermentat şi, treptat-treptat, noua băutură a devenit foarte populară printre băştinaşi.

4. Orice tequila de calitate trebuie să fie maturată un timp înainte de îmbuteliere. Chiar şi tequila blanco sau silver este maturată aproximativ două luni în cazane de inox sau butoaie de stejar. Tequila reposado este maturată cel puţin două luni, dar mai puţin de un an, în butoaie de stejar, tequila anejo este învechită mai mult de un an, dar mai puţin de trei, iar extra anejo este învechită mai mult de trei ani în butoaie mici de stejar (600 de litri sau mai mici).

5. O confuzie pe care multă lume o face în privinţa tequilei ţine de asocierea ei cu mezcalul. Mezcalul, la rândul său, are o reputaţie destul de proastă pentru că este confundat cu mescalina, un drog psihedelic obţinut din esenţa unor anumiţi cactuşi. Pe scurt, această confuzie este legată strict de numele lor, însă mezcalul este obţinut din agave ca şi tequila şi nu din vreun cactus buclucaş. Aşa cum coniacul e un tip de brandy, la fel şi tequila e un tip de mezcal. Ea este produsă doar din agave albastre, iar mezcalul din peste alte 30 de specii de agave.

Pagina 1 din 1
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

DCNews

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Adevarul

Stirile Tvr.ro

Click

Agrointeligenta

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Infoactual

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro