S-a tot spus că principalele calități ale omului politic Băsescu sunt instinctul și spontaneitatea. Perfect adevărat, cu o singură remarcă:  la el, spontaneitatea este regizată. Băsescu are, de când a scos capul în politica dâmbovițeană, cei mai buni, cei mai inspirați și cei mai citiți consilieri. Deși a făcut, și continuă să facă, numeroase greșeli, știe să identifice momentele cheie, iar atunci acționează perfect. Mai mult, este ajutat să întindă, când este cazul, celebrele perdele de fum. Vorbind, neîntrebat, despre istorie, a intrat în război cu Casa Regală și i-a supărat pe ruși. În schimb, a câștigat simpatia extremiștilor și, cel mai important, a schimbat agenda publică într-o perioadă complicată pentru Guvern. Acum, după încă un trimestru de creștere economică și după numirea ministrului Sănătății, în țară este liniște. Nu și în străinătate, unde criza datoriilor face ravagii în aproape toate economiile, iar ideea de Uniune Europeană pierde din ce în ce mai mult teren.

Acum, Băsescu a fost sfătuit că este momentul să arunce  o fumigenă care urmează să-i schimbe imaginea dezastruoasă pe care o are în rândul liderilor europeni:  Statele Unite ale Europei. Nu este deloc original, declarațiile au fost atent studiate, iar locul unde le-a lansat a fost ales cu atenție. Sulina, orașul rupt de lume, orașul care își trage parcă ultima suflare, poate fi considerat cel mai european oraș. Nu pentru că Uniunea Europeană are aceeași soartă ca a lui, ci pentru că, aici, acum mai bine de 150 de ani, s-a instalat Comisia Europeană a Dunării (CED), un organism ce a precedat cu mult celebra Comunitate Europeană a Cărbunelui şi Oţelului. În toată perioada de existență, peste 80 de ani, CED a beneficiat de numeroase scutiri de taxe și impozite și de dreptul de a aborda propriul drapel.
La Sulina, Băsescu a ales să preia ideile lui Victor Hugo și discursul lui Winston Churchill. ”Va veni o zi când tu, Franţă, tu, Rusie, tu, Anglie, tu, Germanie, voi toate, naţiuni ale continentului, fără a vă pierde calităţile distincte şi glorioasa voastră individualitate, vă veţi contopi într-o unitate superioară şi veţi constitui fraternitatea europeană. Va veni o zi când vom vedea cele două tabere imense, Statele Unite ale Americii şi Statele Unite ale Europei, aşezate una în faţa celeilalte, dându-şi mâna peste mări”, spunea Hugo în 1849. După aproape un secol, Churchill continua: „Noi trebuie sa creăm ceva de genul Statelor Unite ale Europei. Primul pas este formarea unui Consiliu al Europei”.
Probabil lui Băsescu nu i se potrivește discursul de ultras european, dar ceea ce spune este corect. Dacă Uniunea Europeană nu devine mai mult decât ceea ce este, cu siguranță, va muri. Birocrația europeană e un coșmar, economia o ia puternic la vale, iar euro se dovedește a fi o monedă firavă. Astfel, UE nu pare a avea capacitatea de a se feri de atacuri, de orice fel ar fi acestea, iar lupta cu adevăratele puteri, China și SUA, este pierdută din start. Totuși, nimic nu se va întâmpla, iar asta știe și Băsescu – principalul scop al declarațiilor este ca, mai ales în cancelariile europene, să se vorbească despre el. Și, de ce nu, să fie privit poate cu un pic de simpatie…