"Vreau să spun că reducerile succesive de impozite şi taxe şi măsurile succesive de majorare a pensiilor şi salariilor pe seama investiţiilor publice au condus la un buget ce are o structură mai puţin flexibilă care poate face faţă mai puţin şocurilor şi vulnerabilităţilor ce pot apărea. Este comparativ mai uşor să reduci impozite şi taxe dar este mult mai greu să le majorezi. La fel, este mai uşor să creşti salariile în sectorul public dar mult mai greu să le reduci", a spus Baqir. 

Potrivit acestuia, nu mai există spaţiu pentru alte reduceri de impozite şi taxe dacă scopul este să se menţină flexibilitatea bugetului. 

"Obiectivul menţinerii prudenţei fiscale ar fi cel mai bine realizat acordându-se atenţie discuţiilor pe tema legii salarizării unitare şi a îmbunătăţirii calităţii altor cheltuieli, cum ar fi cele care se fac la nivel regional, sume transferate de la bugetul de stat către regiuni", a mai arătat oficialul FMI. 

Conform modificărilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2017 cota TVA a fost redusă la 19%, cota impozitului pe dividend a scăzut la 5% şi au fost eliminate taxa pe construcţii speciale şi supra-acciza pentru carburanţi. De asemenea, a fost eliminat plafonul pentru contribuţiile la pensii (CAS) şi sănătate (CASS), care fusese stabilit la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.

Discrepanțe mari la salariile din sistemul bugetar

Inechităţile în ceea ce priveşte salariile din sistemul bugetar ar trebui rezolvate, deoarece există discrepanţe mari, a mai spus Reza Baqir. 

"În legătură cu Legea salarizării unitare, inechităţile din sistem ar trebui rezolvate. Există discrepanţe mari sau diferenţe mari în structura salarială. Rezolvarea acestor inechităţi este importantă. Mesajul nostru este acela că ar fi util să se ia în considerare câteva aspecte şi printre acestea se numără în primul rând necesitatea de a urmări cu atenţie evoluţia productivităţii", a arătat șeful misiunii FMI. 

Potrivit acestuia, salariile din sectorul bugetar ar trebui să servească la angajarea unor tineri talentaţi şi cu resurse care să-şi poată face treaba aşa cum trebuie. 

"Din aceasta poate beneficia şi sectorul privat în egală măsură. Este, de asemenea, foarte important ca deciziile care se iau în legătură cu această lege să nu distorsioneze piaţa în sensul segmentului privat şi al celui public", a mai arătat oficialul FMI.

 AGERPRES