În raportul său anual 'Commodity Markets Outlook', publicat marţi, Banca Mondială şi-a revizuit în scădere estimările de preţ pentru 37 din cele 46 de materii prime pe care le urmăreşte, inclusiv petrolul, apreciind că cererea slabă venită din partea economiilor emergente este posibil să continue în 2016. Potrivit economiştilor instituţiei, cererea slabă va continua chiar dacă oferta de petrol va creşte ca urmare a reluării exporturilor iraniene, continuării producţiei în SUA şi a iernii moderate din emisfera nordică. 

Estimările Băncii Mondiale arată că preţul petrolului ar urma să scadă cu alte 27% în 2016, după ce anul trecut s-a prăbuşit cu 47%. 'Preţurile scăzute la petrol şi materii prime ar putea să ne însoţească pentru o anumită perioadă', a declarat economistul Băncii Mondiale şi autorul raportului John Baffes. 

Luni seară, barilul de ţiţei Brent se tranzacţiona în jurul valorii de 30,50 dolari în timp ce cotaţia petrolului West Texas Intermediate a scăzut sub pragul de 30 de dolari per baril. 

Experţii Băncii Mondiale se aşteaptă la o revenire graduală a preţului petrolului în cursul anului 2016 însă este vorba de o recuperare mai mică decât în anii care au urmat precedentelor scăderi semnificative, inclusiv 2008, 1998 şi 1986. 

De asemenea, Banca Mondială estimează că majoritatea materiilor prime vor înregistra scăderi de preţuri în 2016 pe fondul creşterii ofertei şi al încetinirii cererii din partea economiilor emergente. Acestea din urmă au fost principalele surse de creştere a cererii pentru materii prime după 2000. La începutul acestei luni însă, Banca Mondială şi-a revizuit în scădere şi estimările privind creşterea economiei mondiale în 2016, din cauza performanţelor slabe ale economiilor emergente. 

AGERPRES