Economia Marii Britanii ar urma să înregistreze un avans de 1,7% anul acesta, faţă de 1,9% previzionat în mai, şi o expansiune de 1,6% anul viitor, de la 1,7% estimat în mai. Prognoza de creştere pentru 2019 a fost menţinută la 1,8%. 

De asemenea, Banca Angliei a menţinut nemodificat programul de cumpărare de active, iar schema de creditare a băncilor va fi finalizată conform programului, în februarie 2018. 

La reuniunea din august, doi dintre cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară (MPC), Michael Saunders şi Ian McCafferty, şi-au exprimat temerile privind inflaţia şi au votat pentru majorarea costului creditului cu 25 de puncte de bază. 

În urma creşterii extrem de lente a salariilor în acest an, Banca Angliei şi-a redus estimările privind creşterea salariilor în 2018 şi în 2019, la 3% şi, respectiv, 3,25%, în scădere cu o jumătate de procent pentru fiecare an. 

Reflectând deprecierea lirei sterline, Banca Angliei a majorat recent proiecţiile privind inflaţia în 2017 la 2,6%, de la 2,7%, depăşind astfel ţinta de până acum, de 2%. În iunie, rata inflaţiei s-a situat la 2,6% iar BoE se aşteaptă să rămână peste ţinta sa de 2% în următorii trei ani. 

Încetinirea ritmului de creştere a economiei britanice a continuat şi în trimestrul doi din 2017, pe fondul declinului din construcţii şi industrie. 

PIB-ul Regatului Unit a înregistrat o creştere de 0,3% în perioada aprilie-iunie 2017, după un avans de 0,2% în primul trimestru din acest an, conform estimării preliminare publicate recent de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), care a avertizat că „economia s-a confruntat cu o încetinire semnificativă în primul semestru din 2017”. 

În ritm anual, economia britanică a crescut cu 1,7% în trimestrul doi din 2017, de la o expansiune de 2% în precedentele trei luni, a anunţat ONS.

AGERPRES