Moştenitoarele Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu au cazut de acord cu Ministerul Culturii, în luna martie, să vândă sculptura lui Constantin Brâncuşi pentru suma de 11 milioane de euro.

Bogdan Grabowski a afirmat că sursa banilor pe care Guvernul îi va plăti pentru opera lui Constantin Brâncuşi este puţin importantă. „Statul român s-a angajat şi contractul este semnat”, a declarat el pentru News.ro.

 

 

„Banii trebuie plătiţi, indiferent de unde vin ei, pe 31 octombrie”, a declarat Bogdan Grabowski.

„Proprietarii şi ministerul au un acord cu privire la acest drept de preempţiune în care scrie că statul român va da 11 milioane de euro necondiţionat. La 31 octombrie, toţi banii trebuie plătiţi”, a completat avocatul.

Sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colecţie privată şi a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Proprietarii sculpturii „Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Realizată în 1907, în calcar crinoidal, „Cuminţenia Pământului" este, alături de opere ca „Sărutul” şi „Rugăciunea”, una dintre cele mai apreciate lucrări ale artistului.

În 1911, Constantin Brâncuşi a vândut sculptura Cuminţenia Pământului unui bun prieten de-al său, inginerul Gheorghe Romaşcu. În 1957, regimul comunist de la Bucureşti i-a confiscat abuziv lucrarea şi, astfel, „Cuminţenia Pământului” a fost expusă, pentru următoarele decenii, la Muzeul Naţional de Artă al României.

Abia în 2012, moştenitorii lui Gheorghe Romaşcu au primit înapoi sculptura, în urma unui proces de retrocedare.

Lucrarea a fost expusă pentru prima data in 1910 la Bucureşti.

Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional şi se află, în prezent, expusă la Muzeul Băncii Naţionale.