Într-un document oficial, din 23 mai 2018, Ministerul Muncii condus de Lia Olguța Vasilescu enumeră „schimbări aduse de noua lege a pensiilor”.

Una din modificările fundamentale va fi:

 

„utilizarea (la calculul pensiei, n.red), pentru perioadele anterioare datei de 01.04.2001, a venitului total lunar realizat pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale, cu includerea sumelor cu titlu de acord global, ore suplimentare, prime, al 13-lea salariu și alte adaosuri”, potrivit Ministerului Muncii.

mai multe, pe EVZ.ro

Întrebată câte pagini are noua Lege a pensiilor, ministrul Muncii a răspuns : ‘Are multe’. ‘Nu vreau să vă dau niciun fel de detalii, pentru că am păţit-o la Legea salarizării când am comunicat ceea ce făceam noi în minister şi am mai ajuns şi la Finanţe şi a ajuns un pic hăcuită. (…) Nu vrem nici să creştem foarte mult aşteptările pensionarilor, dar îi asigur că tot ceea ce este omeneşte posibil să facem vom face în această lege a pensiilor pentru ei, deoarece cu toţii suntem conştienţi că sunt la limita sărăciei’, a adăugat şeful de la Muncă.

 

Ministrul Muncii a reiterat că în campania electorală s-a promis doar creşterea punctului de pensie etapizat, până la 1.775 de lei în anul 2020, nu şi o Lege a pensiilor, însă ulterior, din cauza proceselor pierdute de Casa Naţională de Pensii, s-a decis această modificare legislativă.

‘Toţi pensionarii trebuie să ştie că noi am promis în campania electorală creşterea punctului de pensie etapizat, până la 1.775 de lei cât va fi în anul 2020. Noi nu am promis o lege a pensiilor, dar de anul trecut, când am văzut că sunt foarte multe inechităţi şi pierdem procese pe banda rulantă, Casa Naţională de Pensii, am hotărât să facem această modificare legislativă. Legea va apărea în curând, vom veni cu o formulă de calcul şi cu o lege în ansamblu, dar ea va sta într-o perioadă de dezbatere publică suficient de mult, astfel încât să auzim toate părerile pe această lege. (…) Vreau să le transmit pensionarilor că noi nu lucrăm decât la Legea pensiilor pe bază de contributivitate, celelalte pensii sunt pe alte case naţionale de pensii, care aparţin de Ministerul de Interne sau de cel al Apărării. Noi nu avem deloc prerogative acolo. Suntem pe finalizare cu calculele. Am vrut să fim foarte exacţi, având în vedere că este o lege care se va aplica foarte mulţi ani înainte şi încercăm să reducem foarte multe dintre inechităţi. Una dintre ele era chiar aceasta: au fost persoane care au avut un salariu, dar pe lângă salariu au avut şi alte bonificaţii, pentru care la vremea respectivă au plătit contribuţii şi care din păcate nu li s-au luat în calcul la pensie’, a mai spus Olguţa Vasilescu.