"Oamenii se grăbesc să cumpere valută şi, în final, ei vor pierde. Niciodată, pe timp de criză, nu trebuie să treci de la o valută la alta. Nici agenţii de bursă nu fac aşa ceva. A alerga la casele de schimb pentru a schimba rublele în dolari înseamnă pierderea economiilor. Acum, cel mai important lucru este să nu se creeze panică în ţară", a declarat Makarov, citat de RIA Novosti.

Rubla continuă să scadă, marţi înregistrând o depreciere de peste 20%, astfel că moneda euro a atins un nivel fără precedent de 100 de ruble, iar dolarul american a atins nivelul record de 80 de ruble, în pofida deciziei de luni a Băncii Centrale a Rusiei de a majora dobânda de bază cu 6,5 puncte procentuale, pentru a apăra cursul de schimb.

Este cel mai grav declin înregistrat de rublă după criza financiară rusă din 1998. Atunci, rubla s-a prăbuşit în câteva zile, fapt care a obligat autorităţile de la Moscova să declare intrarea în incapacitate de plată.

Analiştii consideră că majorarea ratei dobânzii la 17% este o măsură disperată, în condiţiile în care rubla s-a depreciat cu peste 45% în acest an, pe fondul scăderii preţului petrolului, dar şi al aversiunii investitorilor faţă de activele ruseşti în urma sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.AGERPRES