"Din 97 până în 2002 îi dădeam bani, câte 2.200 – 2.500 dolari pe lună", a spus într-o conferinţă de presă Marius Ungureanu, fost şef de tură şi de vamă la Giurgiu. El a mai adăugat că Marica a şantajat toţi directorii ANV, indiferent de culoare politică, “ştia secundă de secundă tot ce se mişcă în punctele vamale, pe lângă ameninţările de proteste”.
“Am lucrat în sistemul vamal din 1990 până în 2003, la Vama Giurgiu, ca lucrător vamal, şef tură, şef vamă şi şef zonă liberă Giurgiu. În 1996 l-am cunoscut pe Marica Vasile, atunci prezentându-se ca un om cu relaţii, cu putere în ANV”, a spus Ungureanu. El a precizat că .a mai făcut un autodenunţ şi în anul 2003, dar nu s-a întamplat nimic. Acum, fostul vameş s-a autodenunţat la DNA. “Sper ca de data aceasta lucrurile să se clarifice”, a arătat Ungureanu.
“Marica a înfiinţat, organizat şi este principalul beneficiar al acestui sistem. Nu aveai cum să ieşi din această caracatita. Nu aveai cum să scapi din sistemul ăsta al lui Marica pentru că dacă te retrăgeai el dădea subiectele oamenilor lui, care luau 9 sau 10, iar la restructurări erai concediat. Când duceam banii la Bucureşti mai veneau şi alţi băieţi. Marica oferea protecţie pe post, promovare în funcţii de conducere”, povesteşte fostul vameş.
El a dat şi numele altor vameşi de la care liderul sindical ar fi primit mită. “Cristoiu Robert îi dadea aceiaşi bani. Cristoiu Robert a fost şeful vămii Giurgiu, iar este acum prefectul judeţului Giurgiu. Ciobanu Eugenia, lideră de sindicat din fostul sindicat Unirea, actualul Sed Lex, nu ştiu cât îi dădea. Alin Birca îi aducea lunar 10.000 de dolari, a fost promovat ulterior şef la vama Constanţa. Oamenii nu vor să vorbească pentru a nu suporta consecinţele şi pe acest lucru se bazează şi Marica când apare ca justiţiabil, pentru că lucrează prin interpuşi”, a mai spus Ungureanu.
Marica: Nu are nici o probă împotriva mea
Liderul sindical Vasile Marica spune că declaraţiile făcute de Ungureanu "sunt în stilul lui de a şantaja pe toată lumea".
“Nu pot fi acuzat de puşcăriaşi. Nu are nici cea mai mică probă împotriva mea, l-am dat afară de mai multe ori din biroul meu. Va trebui să răspundă pentru ce spune. Bate câmpii, este împins de la spate. Încearcă să se pună bine cu puterea pentru că am atacat prea mult puterea, crezând că vor putea să ia membrii de sindicat. M-am săturat de lipitori din astea”, a spus Vasile Marica la un post de televiziune.