Sydney s-a topit duminică, în cea mai fierbinte zi înregistrată din 1939, temperaturile în unele părţi ale oraşului ajungând la niveluri caniculare de 47,3 grade Celsius.

Biroul de Meteorologie a declarat iniţial ziua ca fiind cea mai caldă înregistrată vreodată în regiunea metropolitană a oraşului australian în momentul în care termometrele arătau 47,1 grade în suburbia de vest Penrith. Cu toate acestea, serviciul de prognoză a afirmat mai târziu că a omis un record de 47,8 grade înregistrat în 1939 de o staţie de înregistrare acum închisă.

Jucătorii care iau parte la ultimele competiţii din cadrul Cupei Mondiale de Cricket de la Sydney (Sydney Cricket Ground) au jucat în căldura extremă, ajunsă la 57,6 grade, după cum au înregistrat camerele termice în mijlocul terenului.

 

Meciurile din cadrul turneului internaţional de tenis de la Sydney au fost de asemenea suspendate când temperaturile la faţa locului au depăşit 40 de grade şi capul de serie numărul 5 Kristina Mladenovic s-a retras din meci după ce a fost grav afectată de căldură, a transmis postul australian ABC.

Temperaturi de -40 grade

Un ger năprasnic a pus stăpânire pe o treime din regiunea estică a Statelor Unite, aducând temperaturi sub-normale pentru regiune.  Condiţiile extreme sunt atribuite unui val arctic masiv care a venit dinspre Canada, după cum a explicat Serviciul Naţional de Meteorologie. Acesta afectează majoritatea statelor situate la est de fluviul Mississippi.

Pe fondul unui vând biciuitor, temperaturile pot scădea uneori până la minus 36 – minus 40 de grade Celsius, în special în Noua Anglie. Vremea rece a provocat probleme multor oameni care călătoresc în principalele aeroporturi din ţară, în special cele din New York şi Boston. Aproximativ 33% din zborurile către aeroportul internaţional John F Kennedy şi 26% din zborurile spre aeroportul internaţional Boston Logan au fost amânate, iar multe altele au fost anulate, potrivit site-ului de urmărire a zborurilor. În întreaga ţară aproape 500 de zboruri au fost anulate şi 3.000 amânate.

Gerul vine după o furtună de iarnă numită ‘Ciclonul bombă’, care a lovit dur statele nord-estice. O ameliorare a condiţiilor meteorologice este prognozată la începutul săptămânii viitoare, însă începând de duminică noaptea, într-o mare parte din centrul SUA, sunt aşteptate furtuni de zăpadă, gheaţă şi ploaie.

În țara noastră, ninsorile vor începe din a doua parte a lunii, conform meteorologilor.AGERPRES