Aflat la Iaşi pentru a lua parte la bilanţul procurorilor Curţii de Apel Iaşi, Augustin Lazăr a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că nu mai este "niciun motiv de îngrijorare din cauza ordonanţei 13". 

"Ordonanţa 13 nu mai există. Să fim liniştiţi. Lucrurile au reintrat în matca lor. Nu mai avem niciun motiv să fim îngrijoraţi". 

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege privind respingerea OUG 13/2017. 

Au votat "pentru" 291 de deputaţi, trei s-au abţinut, iar unul nu a votat.

Printre membrii Comisiei juridice se numără şi fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, cel care a elaborat OUG 13/2017. Iordache a votat în comisie pentru raportul de adoptare a proiectului de respingere a ordonanţei, la fel ca ceilalţi deputaţi PSD. 

Raportul pe OUG 13/2017 urmează să intre tot marţi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor alături de OUG 14/2017. Pentru ambele proiecte Camera este for decizional. 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că Ordonanța de Urgență 13/2017 va fi dezbătută în şedinţa plenului.

"Având în vedere că s-a redactat raportul de către Comisia juridică pentru proiectul de lege de respingere a OUG 13. Aşadar, cei care aveau anumite griji că, după o abrogare, ordonanţa mai mişcă încă, astăzi o omorâm complet", a spus Tăriceanu, citat de Mediafax.

"Să fie aşa, foarte clar, pe înţeles tuturor, cu toate că era moartă, dar unii cred că acest lucru e necesar. Prin urmare, ordinea de zi a fost modificată şi în plen veţi asista la adoptarea proiectului de lege de respingere (a OUG 13/2017 n.r.)", a adăugat președintele Senatului.

El a mai spus că proiectul de lege privind aprobarea sau respingerea OUG 13 nu a fost dezbătut în procedură de urgenţă.

"Nu s-a hotărât pe repede înainte. S-a făcut raportul Comisiei juridice, a fost stabilit un termen – 17 februarie pentru întocmirea raportului, s-a prezentat raportul şi s-a introdus pe ordionea de zi. Azi va avea loc dezbaterea, cum ştiţi, ca pe orice proiect de lege. Numai că eu am semnalat că este o situaţie nefirească, anormală, în care adoptăm un proiect de lege – aşa cum e făcută propunerea, o să vedem care e votul majorităţii, dar propunerea e de a vota un proiect de respingere pentru o ordonanţă care a fost abrogată, deci ea nu mai există”, a arătat Tăriceanu.

AGERPRES