Reducerea TVA la carne şi preparatele din carne este o prioritate pentru industria de profil din România, din acest motiv campania este susţinută de Federaţia Naţională PRO AGRO, împreună cu Asociaţia Română a Cărnii (ARC), Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), în colaborare cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

La eveniment sunt aşteptaţi să participe vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Ilie Van, preşedintele UCPR, Aurel Popescu, preşedinte Rompan şi Sorin Minea, preşedinte Romalimenta.

Asociaţia Română a Cărnii (ARC) a anunţat recent că va începe, în aprilie, o amplă campanie pentru reducerea TVA la carne şi produse din carne.

'Începem o campanie mai mare de susţinere a unei cote reduse a TVA de 9% la carne şi produse din carne în care vor fi implicate toate asociaţiile din sector, unde vom avea ca parteneri şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România. Sperăm să informăm opinia publică despre impactul acestei măsuri. Vom trece chiar la manifestări în faţa Ministerului Agriculturii, pentru că vrem să arătăm ce se întâmplă pe acest segment, respectiv cât este TVA în Uniunea Europeană, cum influenţează consumul şi industria, care este influenţa asupra bugetului şi la raft. Campania se va derula până în luna septembrie, practic între alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale', a declarat preşedintele ARC, Radu Timiş, în data de 11 martie.

De asemenea, în 20 martie, vicepreşedinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Liviu Harbuz anunţa că o cotă redusă de TVA la carne şi produse din carne ar putea fi aplicată începând cu luna august, dar numai după ce măsura va fi discutată cu Fondul Monetar Internaţional.

'Pregătim scăderea TVA la carne şi produse din carne, dar şi la legume-fructe şi ulterior la lapte şi produse din lapte. Calendarul presupune ca în august să începem pentru carne şi produse din carne', a spus Liviu Harbuz.

Reprezentanţii companiilor şi cei ai patronatelor de profil consideră că reducerea TVA la carne, preparate din carne şi peşte este cea mai importantă măsură ce ar trebui aplicată în perioada următoare şi care ar putea avea efecte extrem de benefice asupra acestor industrii, mai ales că sectorul se confruntă şi cu o evaziune fiscală pe măsură, respectiv de 40% din piaţă. Mulţi producători români din industria cărnii sunt în pragul insolvenţei din cauza scăderii consumului, de aceea reducerea TVA ar reprezenta o gură de oxigen pentru industrie.

Valoarea pieţei totale de carne, respectiv carne de pui, de porc şi preparate, este estimată la 3,2 miliarde de euro.AGERPRES