Asigurătorii socilită aceasta în condiţiile în care "unul din şase camioane produce în fiecare an un accident", după cum se arată comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). 

"Bilanţul tragic al victimelor accidentelor grave produse de transportatori creşte constant. Luni, 26 septembrie, un bărbat în vârstă de 51 de ani a murit pe loc, după ce autoturismul în care se afla a fost spulberat de un TIR. Accidentul a fost cauzat de TIR, care a pătruns pe contrasens, conform informaţiilor din presă", se arată în comunicat. 

Potrivit UNSAR, nevoia de profesionalizare a şoferilor angajaţi de firmele de transport este crucială, pentru a opri fenomenul accidentelor grave produse de aceştia. 

"Pe lângă pregătirea corespunzătoare pe care şoferii ar trebui să o deţină şi cursurile de siguranţă în trafic la care ar trebui să participe constant, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România consideră necesară promovarea unei legislaţii dedicate în acest sens. O lege a siguranţei în trafic ar putea reprezenta soluţia pentru reducerea drastică a accidentelor grave produse de către şoferii profesionişti. Sperăm ca acest demers să fie susţinut şi încurajat de firmele de transport din România", au subliniat asigurătorii. 

Aceştia au mai arătat că fenomenul accidentelor grave, frecvente, produse de transportatori devine din ce în ce mai periculos pentru cetăţeni. Aceasta în condiţiile în care cifrele oficiale spun că unul din şase camioane produce în fiecare an un accident. 

"În 2015, România a fost ţara care a înregistrat cel mai mare număr al deceselor în accidente rutiere (95 de vieţi pierdute pentru fiecare milion de locuitori, faţă de o medie europeană de 51,5 decese pentru fiecare milion de locuitori) şi al victimelor din rândul pietonilor (mai mult de o treime, în timp ce media europeană este de 22 %). Aproximativ 1.900 de români şi-au pierdut anul trecut viaţa în accidente rutiere, iar alte aproximativ 25.000 de persoane au suferit vătămări", se mai precizează în comunicat. 

UNSAR face apel la autorităţi pentru a găsi rapid soluţii pentru responsabilizarea şi profesionalizarea şoferilor firmelor de transport şi pentru reducerea drastică a numărului accidentelor tragice produse de aceştia. "Ne exprimăm din nou disponibilitatea totală la dialog şi la găsirea de soluţii viabile şi sustenabile, atât pentru scăderea daunalităţii, cât şi pentru o piaţă solidă şi stabilă a asigurărilor", spun reprezentanţii uniunii. 

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 23 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. 

AGERPRES