"Piaţa RCA, care reprezintă mai mult de jumătate din asigurările generale din România, şi-a continuat creşterea în primul semestru din acest an, în contextul temperării vizibile a dinamicii primei medii şi al consolidării echilibrului financiar pe această clasă de asigurări, obţinute în pofida unei deteriorări a daunalităţii în trimestrul II", se menţionează în comunicat. 

Astfel, primele brute subscrise pe piaţa RCA au însumat peste două miliarde de lei în primul semestru al acestui an, în creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, în condiţiile în care numărul contractelor a avansat cu doar 5,6%, la peste 2,7 milioane. 

În trimestrul al doilea din an, volumul de prime brute subscrise pe RCA a fost de peste un miliard de lei, marcând o creştere de 23% faţă de trimestrul anterior. "Comparativ cu subscrierile din ultimul trimestru al anului trecut, piaţa a avut o creştere de 10,5%", se menţionează în comunicatul citat. 

Potrivit ASF, prima medie pentru asigurarea RCA a fost de 793 lei la jumătatea lui 2016, marcând o temperare a tendinţei de creştere din ultimul an. "Dacă în comparaţie cu trimestrul I 2015 prima medie s-a majorat cu 34%, faţă de trimestrul IV 2015, creşterea s-a ridicat la 7,1%, respectiv la 6,2% faţă de trimestrul I 2016", se mai arată în comunicatul ASF. 

Pe de altă parte, ASF notează faptul că al doilea trimestru din acest an a consemnat un vârf istoric al daunei medii totale, de 7.898 lei, după scăderea înregistrată în trimestrul I. 

"Dauna medie la nivelul pieţei RCA a fost mai mare cu 18,4% faţă de trimestrul I 2015, respectiv cu 15% faţă de trimestrul I 2016. Noul puseu de creştere a daunei medii la nivel de piaţă a fost determinat de majorarea daunei medii pe dosarele de vătămări corporale până la 73.554 lei, cu 88,3% peste nivelul din trimestrul I 2016. Pe segmentul dosarelor cu daune materiale, dauna medie a crescut la 6.218 lei, fiind mai mare cu 8% faţă de trimestrul I 2016', se subliniază în documentul citat. 

În acelaşi timp, societăţile de asigurare de pe piaţa RCA au plătit, în prima jumătate a acestui an, 140.646 dosare de daună, în valoare de peste un miliard de lei. 

"În pofida creşterii daunalităţii, rata daunei combinate a înregistrat doar o deteriorare marginală, de la 101,6% în trimestrul I la 102,3% în trimestrul al doilea, ceea ce indică o consolidare a echilibrului financiar la nivelul pieţei RCA, asigurătorii acoperind aproape integral daunele şi celelalte costuri din primele brute încasate", mai precizează ASF.