Reprezentanţii ASF susţin că participanţii de pe piaţa asigurărilor sunt asigurătorii, brokerii, organizaţiile şi asociaţiile profesionale, asociaţiile patronale ale transportatorilor, dar reprezentanţi ai consumatorilor.

Scopul acestui exerciţiu este îmbunătăţirea calităţii produselor de asigurare în beneficiul asiguraţilor, informarea şi protecţia consumatorilor, transparentizarea şi eficientizarea pieţei, dar şi alinierea la bunele practici ale ţărilor europene.

"Grupurile de lucru îşi desfăşoară activitatea sub forma unor reuniuni săptămânale lucrează pe baza unor ipoteze de lucru ca rezultat al propunerilor tuturor participanţilor. Aceste ipoteze se centralizează şi se asamblează lunar, urmând ca în trei luni cel târziu să avem conturat un set de propuneri normative şi legislative de competenţa Consiliului ASF şi a Parlamentului", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii ASF susţin că piaţa asigurărilor a înregistrat evoluţii pozitive în 2015, conform datelor provizorii. "A fost primul an de creştere după criza financiară, înregistrând peste 8% per ansamblu, cu un avans chiar de 11% la asigurări de viaţă. Costurile de distribuţie urmează în sfârşit o pantă de scădere, rata daunalităţii s-a comprimat cu peste 5 puncte procentuale, iar rata combinată (cheltuieli şi daune raportate la primele subscrise) – indicator esenţial al sănătăţii industriei – a scăzut substanţial, cu aproape 10 puncte procentuale faţă de anul precedent, dar încă rămâne supraunitară (118%). Toate aceste progrese ne dau încrederea că piaţa se aşează pe baze sănătoase şi solide", relevă sursa citată.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituţia care autorizează, reglementează, supraveghează şi controlează entităţile care activează pe piaţa financiară non-bancară din România.

SURSA: Agerpres