Tranzacția este garantată de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investiții pentru Europa. După finalizarea procesului de construcție, în 2019, noua fabrică din localitatea dâmboviţeană Ulmi va produce anual aproximativ 2,2 milioane de mașini de spălat. Arctic este, în prezent, liderul pieței de produse electrocasnice din România, cu o cotă de piață de peste 40% şi face parte din grupul Arçelik, al treilea cel mai mare producător de aparate electrocasnice din Europa și al șaptelea din lume.

Proiectul este extrem de inovator, permițând implementarea celor mai recente procese de automatizare și integrarea aplicațiilor de tip IoT (internetul lucrurilor/Internet of Things), inclusiv a utilajelor inteligente, a dispozitivelor interconectate și a tehnologiilor de robotică cooperativă. Datorită investiției Arctic, regiunea va deveni un centru de inovare având potențialul de a atrage investiții suplimentare.

„Acest proiect extrem de inovator, susținut de Planul de investiții pentru Europa, va crea 480 de locuri de muncă directe și 900 de oportunități suplimentare de ocupare la nivel de furnizori. Fabrica va fi localizată în regiunea Sud-Muntenia, care se confruntă cu provocări economice structurale după închiderea fabricilor din industria siderurgică și este caracterizată de o rată ridicată a șomajului și un grad redus de producție tehnologică. Din acest motiv, investiția are o mare valoare pentru regiune”, a declarat Andrew McDowell, vicepreședintele BEI.

Arctic mai deţine o fabrică la Găeşti, unde a produs până în prezent peste 31 de milioane de aparate frigorifice. Compania are peste 3.600 de angajaţi, inclusiv subcontractori, şi o cifră de afaceri în 2017 de 2,2 miliarde de lei. În prezent, 87% din producția totală Arctic este exportată în peste 80 de țări.

În anul 2017, Arctic a demarat lucrările de construcție pentru o nouă fabrică de mașini de spălat rufe, care va fi amplasată în localitatea Ulmi, județul Dâmbovița. Noua investiție este una de tip Greenfield și va fi prima unitate de producție din grupul Arçelik construită conform standardelor conceptului digital de Industrie 4.0. Fabrica va integra tehnologii de ultimă oră, precum comunicarea wireless a liniilor de producție cu cele din alte țări parte din Grupul Arçelik, dar și utilaje inteligente.