"Sunt convins că pieţele petrolului se vor stabiliza, iar preţurile îşi vor reveni", a spus al-Naimi, a cărui ţară este liderul Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol OPEC, la un forum energetic organizat la Abu Dhabi.

Ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrui, a afirmat la rândul său că la originea declinului cotaţiilor se află excedentul de producţie al statelor din afara OPEC.

"Unul dintre principalele motive ale scăderii preţurilor petrolului este producţia iresponsabilă a anumitor productori din afara OPEC", a acuzat Mazrui.

Cotaţia ţiţeiului a pierdut circa 50% de la jumătatea lunii iunie, din cauza ofertei abundente, a aprecierii dolarului şi a scăderii cererii, determinate de încetinirea creşterii economiei mondiale.

OPEC a decis în luna noiembrie să păstreze plafonul de producţie al Organizaţiei la 30 de milioane de barili pe zi de petrol, ceea ce a contribuit la accentuarea declinului preţurilor.

Într-un comentariu al publicației The Wall Street Journal se arată că „în spatele deciziei OPEC de a nu reduce producția petrolieră a fost faptul că Arabia Saudită vede boom-ul energietic al Americii drept o nouă amenințare, un factor care distanţează tot mai mult cei doi aliați.”

Vânzările de petrol asigură până la 90% din veniturile statelor din Golful Persic. Potrivit estimărilor BP, Arabia Saudită a asigurat anul trecut aproximativ 13% din producţia de ţiţei la nivel global.

Cererea mondială de petrol a fost în acest an de circa 700.000 de barili pe zi, sub estimările de 1,2 milioane de barili pe zi, a arătat Al-Naimi.

Preţul petrolului West Texas Intermediate, de referinţă la bursa din New York, a crescut vineri cu 4,5%, la 52,52 dolari pe baril. Cotaţia petrolului Brent a avansat cu 3,6%, la 61,38 dolari pe baril.