Unul dintre motivele pentru care investitiile au crescut este si faptul ca bancile au scazut dobanzile, ceea ce inseamna ca cei care isi tin banii in banca nu mai au parte de beneficii, unii dintre ei preferand sa se indrepte spre achizitionarea de proprietati imobiliare. Asa cum se intampla si in perioada 2006-2007, inainte de criza, romanii cu bani nu se mai tem sa cumpere in faza de proiect.

 

Chiar daca o astfel de investitie poate ajunge pana la 400.000 de euro, romanii care nu isi mai tin banii in banca prefera sa cumpere apartamente de lux cu doua camere, cu preturi pana in 100.000 de euro. Scopul principal al acestora este sa fie date spre inchiriere, iar randamentul investitional al unei astfel de achizitii ajunge la  6-7%. Apartamentele mai mari si mai scumpe nu au un randament la fel de bun ca cele de doua camere odata ce sunt inchiriate, fiind cumparate in special pentru locuit.

 

Dovada cea mai concreta a faptului ca apartamentele de lux sunt o investitie profitabila este faptul ca in momentul de fata cererea de pe piata depaseste oferta. Publicul principal al apartamentelor de lux este reprezentat de catre expati, insa exista si romani interesati de inchirierea unor astfel de imobile, in special oameni de afaceri. Totodata, in zona de nord a Bucurestiului a crescut cererea pentru cladiri de birouri. In zona Aviatiei-Herastrau si in Floreasca, pretul mediu de vanzare variaza intre 1.800 si 2000 de Euro + TVA pe mp construit. Proprietatile rezidentiale din zona de nord a Bucurestiului aduc un profit ce variaza intre 6 si 7.5% pe an.

 

Fie ca sunt cumparate pentru a fi inchiriate ulterior, fie ca sunt achizitionate pentru locuit, un lucru este cert: numarul apartamentelor de lux ce urmeaza sa fie finalizate pana in 2017 este de aproximativ 550 de unitati, ceea ce reprezinta o crestere cu 175% fata de apartamentele livrate in ultimii doi ani.

 

In Bucuresti in mod particular, atat constructia de locuinte cat si achizitionarea lor pentru a le da spre inchiriere par sa aduca profituri multumitoare. Insa in timp ce constructia de locuinte de lux este un business ce necesita intre doi si trei ani pentru finalizare si un buget de minimum jumatate de milion de euro, apartamentele oferite spre inchiriere nu necesita o investitie la fel de mare.

 

O astfel de investitie genereaza un profit anual de 5-8% in functie de specificul fiecarei proprietati. Un buget de 120.000 euro, de exemplu, poate fi folosit fie pentru achizitionarea unui singur apartament intr-o zona premium precum Herastrau-Soseaua Nordului, fie pentru cumpararea a doua imobile mai compacte, dar tot din categoria de lux.

 

Pentru multi dintre expatii care solicita astfel de apartamente de lux din zone premium, contractele de inchiriere se fac pe o perioada lunga, de doi sau trei ani, iar companiile angajatoare sunt cele care platesc chiria. In mare parte din cazuri, acestia solicita in special zone precum Aviatiei sau Herastrau pentru ca in zona de nord a Bucurestiului este concentrat un centru important de cladiri de birouri, dar si pentru ca aici se afla cele mai bune gradinite cu predare bilingva, scoli internationale si spatii verzi, criterii foarte importante pentru expatii insotiti de familii.

Insa turistii veniti aici pe perioade mai scurte reprezinta un public la fel de important pentru piata imobiliarelor de lux, in special pentru ca inchirierea unor astfel de apartamente lux regim hotelier Bucuresti este mult mai rentabila decat inchirierea unui camere la un hotel de lux. Acestia prefera zone centrale, situate in apropierea obiectivelor turistice, precum Universitate, Piata Unirii sau Calea Victoriei.