''Începând din 2018, vom începe să punem în aplicare o nouă politică privind utilizarea antibioticelor în cazul puilor de crescătorie de pe toate pieţele din lume', a anunţat compania într-un comunicat publicat marţi. 

Începând de anul trecut, McDonald's nu mai serveşte pui de găină trataţi cu antibiotice în restaurantele sale din Statele Unite. Planul anunţat de grupul american de restaurante la nivel mondial este însă mai puţin ambiţios decât cel aplicat în SUA, deoarece se referă numai la antibioticele considerate critice de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru sănătatea umană. 

McDonald's nu va mai servi pui de găină expuşi la astfel de antibiotice începând din 2018 în Brazilia, Canada, Japonia şi Coreea de Sud şi de la sfârşitul anului 2019 în Europa, Rusia şi Australia. De la începutul anului 2027 măsura se va aplica şi în China. 

Creşterea intensivă a păsărilor şi înmulţirea bolilor i-a determinat pe fermieri să utilizeze din ce în ce mai intens antibiotice pentru a evita contaminarea cu microbi care pot provoca pagube însemnate în cadrul fermelor. Această utilizare intensivă a dus însă la dezvoltarea unei rezistenţe a unor microbi la antibiotice. 

Ca urmare, ONG-urile şi organizaţiile din domeniul sănătăţii au estimat că utilizarea antibioticelor – ce permit, de asemenea, puilor să crească mai rapid – reduce efectul medicamentelor administrate consumatorilor în caz de nevoie. 

În Statele Unite, anunţul McDonald's s-a bucurat de apreciere, în special din partea asociaţiei consumatorilor Consumers Union care a declarat că decizia ar putea aduce ''schimbări radicale''. 

Simbol al alimentaţiei junk food, grupul a adoptat în ultimii ani mai multe iniţiative în încercarea de a-şi redresa imaginea, notează AFP. Spre exemplu, compania a diminuat cantitatea de grăsime din meniurile ''Happy Meal'' destinate copiiilor.

 AGERPRES