Deputatul PNL, Dan Vîlceanu, a declarat că în cazul în care preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea nu convoacă sesiunea extraordinară, cerută de aleşii PNL, USR şi PMP, atunci liberalii vor depune, miercuri, o plângere penală împotriva acestuia pentru abuz în serviciu. Şi preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că refuzul conducerii Camerei Deputaţilor de a convoca o sesiune extraordinară sporeşte suspiciunea implicăriii PSD în infiltrarea provocatorilor în mulţime, la mitingul Diasporei din 10 August.

„Noi am depus o solicitare, treime a deputaţilor au depus o solicitare. Am îndeplinit toate formalităţile legale prevăzute în Regulament. Preşedintele Camerei Deputaţilor trebuia să facă doar formalitatea convocării Camerei Deputaţilor în sesiune extraordinară, lucru pe care nu l-a făcut. De ce? Pentru că nu a dorit dânsul, pur şi simplu. Şi asta, potrivit legii, conform Codului Penal, înseamnă abuz în serviciu. Acesta este motivul pentru care discutăm în momentul de faţă despre depunerea unei sesizări penale împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor care a săvârşit acest abuz. Este dreptul parlamentarilor, a unora dintre ei, să solicite această sesiune extraordinară şi nimeni sau nimic nu îi poate opri să facă acest lucru. Cel mai probabil conducerea grupului deputaţilor PNL va semna sau, mă rog, membrii grupului, pentru abuz în serviciu”, a afirmat videliderul grupului deputaţilor PNL, Dan Vîlceanu, informează Mediafax.

„PMP condamnă refuzul conducerii Camerei Deputaţilor de a convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a investiga modul brutal al forţelor de intervenţie de a reprima protestul paşnic al românilor din Diaspora din 10 august. Ne aşteptam la acest refuz, PSD a fugit dintotdeauna de responsabilitate. Cu toate acestea, faptul că social-democraţii încearcă să îngroape orice încercarea de a dezbate cu seriozitate abuzurile din Piaţa Victoriei este revoltător şi nu face decât să sporească suspiciunea implicării lor în înfiltrarea în mulţime a provocatorilor. Mai întâi, au trimis-o pe Viorica Vasilica în concediu, astfel încât vina să cadă pe altcineva, în cazul de faţă – Jandarmeria; astăzi, refuză convocarea plenului Parlamentului. Totul, pentru a nu fi forţaţi să se înfăţişeze în faţa unei Comisii de anchetă parlamentară, aşa cum ar fi firesc”, a afirmat preşedintele PMP, Eugen Tomac, într-un comunicat de presă remis luni.

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi-a delegat, luni, atribuţiile, către vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Carmen Ileana Mihălcescu, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial.
Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că nu numai că preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, nu a convocat sesiunea extraordinară cerută de Opoziţie, ci, „într-un gest suprem de laşitate” şi-a delegat atribuţiile către Carmen Mihălcescu, „soţia consilierului său, Horia Mihălcescu”.

PNL, PMP şi USR au depus pe 14 august la Camera Deputaţilor solicitarea de convocare a unei sesiuni extraordinare în perioada 20-24 august.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, forul legislativ se poate întruni în sesiuni extraordinare la cererea Preşedintelui României, a Biroului permanent sau a cel puţin unei treimi din numărul deputaţilor. Convocarea Camerei Deputaţilor în sesiune extraordinară se face de către preşedintele acesteia.

UPDATE: Dragnea și Mihălcescu, pasibili de ABUZ în serviciu!

„Din punctul meu de vedere, ambii sunt pasibili de abuz în serviciu. Domnul Dragnea că nu a convocat până acum sau ulterior datei la care îşi reia atribuţiile, doamna Mihălcescu că nu a convocat astăzi (n.r. luni)”, a adăugat Vîlceanu.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Carmen Mihălcescu, care a preluat pentru ziua de luni atribuţiile preşedintelui acestei Camere, Liviu Dragnea, consideră că solicitarea PNL, USR şi PMP de convocare a unei sesiuni extraordinare în perioada 20-24 august nu întruneşte toate prevederile legale şi regulamentare.

El a explicat că, având în vedere că solicitarea de convocare a unei sesiuni extraordinare a fost depusă în 14 august, plângerea îi va viza atât pe Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, cât şi pe Carmen Mihălcescu, care a preluat atribuţiile de preşedinte al acestui for pentru ziua de 20 august.

UPDATE 2: Acuzații pentru USR

Deputatul USR Claudiu Năsui confirmă că semnătura din tabelul cu solicitarea deputaţilor Opoziţiei de convocare a unei sesiuni extraordinare în perioada 20-24 august este a sa.

 

„Nu a semnat nimeni în locul meu. Eu am semnat în ambele locuri. Faptul că coaliţia de guvernare acum recurge la practici atât de puerile încât să nu recunoască semnăturile Opoziţiei arată disperarea care există în tabăra dânşilor şi arată o strategie pe care o adoptă – ofensiva e cea mai bună apărare. Ei comit abuzuri, ei au aceste probleme penale care le sunt specifice şi pe care le vedem o ţară întreagă, ei ordonă să se comită abuzurile pe care le-am văzut şi pe 10 august şi în schimb tehnica de comunicare este să acuze Opoziţia sau pe altcineva că este violent. (…). Avem o clasă politică, o putere care refuză să îşi asume propriile greşeli. Ceea ce s-a întâmplat astăzi stabileşte un precedent foarte periculos în istoria parlamentarismului românesc: Biroul permanent nu recunoaşte semnături. (…) Culmea este că nu o recunosc pe a mea care sunt de faţă cu ei şi le spun: ‘Da, eu sunt'”, a spus Năsui luni, la Parlament.

El a adăugat că deputaţii PSD şi ALDE în Biroul permanent s-au folosit luni de „tehnici de tergiversare puerile” pentru a respinge convocarea sesiunii parlamentare extraordinare solicitată de deputaţi PNL, USR şi PMP.

„Omul poate să aibă mai multe semnături. Când am spaţiu mare, semnez mai amplu, atunci când am spaţiu mai mic, semnez mai mic”, a adăugat Năsui.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Carmen Mihălcescu, care a preluat pentru ziua de luni atribuţiile preşedintelui acestei Camere, Liviu Dragnea, consideră că solicitarea PNL, USR şi PMP de convocare a unei sesiuni extraordinare în perioada 20-24 august nu întruneşte toate prevederile legale şi regulamentare.

Ea a afirmat, printre altele, că deputatul Claudiu Năsui are o semnătură diferită pe solicitarea trimisă către Biroul permanent şi în tabelul pentru convocarea sesiunii extraordinare.