"Mă întorc la riscul la care ne expunem, legându-ne de controlul circulaţiei medicamentelor şi antiparazitarelor. Aici vom fi extrem de serioşi şi de fermi pentru că antibiorezistenţa este un fenomen la fel de îngrijorător ca şi cancerul. Consumul de antibiotice în exces poate să se facă în mod voluntar, cumperi şi iei fără discernământ, dar poţi să le iei din hrană, de la animalele care au fost tratate. În această ultimă situaţie, numai medicul veterinar trebuie să fie gestionarul şi manipulatorul antibioticului şi antiparazitarului. Trăim perioade anormale, în care cumperi antiparazitar o jumătate de litru sau o jumătate de portbagaj de maşină, îţi tratezi animalele, faci brânză şi urdă, pe care o vinzi pe la toate porţile, şi în 4 ore ai 21 de oameni în spital", a explicat Radu Roatiş.

Acesta a precizat că, în prezent, foarte mulţi proprietari, neavând un contract direct cu medicul veterinar, nu-i înţeleg importanţa şi din acest motiv va solicita o modificare legislativă care să reglementeze controlul medicamentelor de uz veterinar.

"Acest fenomen, azi este scăpat de sub control, o spun cu toată responsabilitatea. Aceste medicamente au perioade de remanenţă, ele rămân în corp prin consum. Deci fiecare crescător de animale poate să îşi valorifice produsele obţinute de la acestea, dar vom face legislaţia de aşa manieră ca fiecare să aibă un contract cu un medic veterinar, care să îi poată asigura controlul sănătăţii animalelor. Practic, medicii veterinari vor fi singurii care vor putea prin legislaţie să manipuleze antibioticele şi antiparazitarele (…). Considerăm că în prezent este o situaţie extrem de periculoasă şi de anormală", a precizat şeful ANSVSA.

În opinia acestuia, noua reglementare nu va opri raporturile comerciale, dimpotrivă va duce la o creştere a vânzărilor din local, iar cine va dori să vândă "lapte la automate sau oriunde este amenajat, o va putea face în continuare".