Controlul la cele 15 bănci a fost făcut în perioada 28 august – 6 octombrie şi a vizat respectarea prevederilor legale privind modalităţile sau mijloacele de desfăşurare a activităţilor de publicitate. 

Potrivit reprezentanţilor ANPC, au fost între 1 şi 3 constatări de fiecare bancă şi toate cele 15 bănci controlate au fost sancţionate. De asemenea, băncile au la dispoziţie 15 zile pentru contestarea proceselor verbale. 

Printre abaterile constatate de inspectorii ANPC se numără lipsa unor informatii standard obligatorii în orice formă de publicitate, referitoare la contractele de credit; lipsa avertizării consumatorilor privind faptul ca posibilele fluctuaţii ale ratei de schimb valutar, ale variaţiei indicelui de referinţă, fluctuaţia veniturilor proprii, aceasta putând conduce la afectarea posibilităţii de plată pentru creditele cu garanţie imobiliară; menţionarea în cadrul prezentării produselor la secţiunea 'Comisioane' a comisionului de rambursare anticipată cu valoare zero (0%), deşi neperceperea comisionului este legiferată prin OUG 50/2010, etc. 

Inspectorii ANPC au dispus măsuri de aducere la conformitate cu prevederile legale a contractelor în termen de 30 de zile, măsuri de încetare a practicilor comerciale incorecte, măsuri de restituire a sumelor încasate fără temei legal în termen de 15 zile, măsuri de corectare a oricăror neconformităţi cu prevederile legale constatate în termen de 15 zile, cât şi măsuri de suspendare a derulării campaniilor publicitare până la intrarea în legalitate. 

Cele 15 bănci amendate de ANPC sunt Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, BCR, Bancpost, Unicredit, Credit Europe, CEC Bank, OTP Bank, BRD, Garanti Bank, Alpha Bank, ING, Libra Internet Bank, Banca Transilvania şi Leumi Bank.

AGERPRES