Anglia ar putea deveni singura tara din Uniunea Europeana (UE) unde este legal sofatul cu o limita maxima de 80mg/100ml sange, daca guvernul va ramane consecvent si nu va modifica aceasta limita la 50 mg/100ml sange.

Pana nu demult, guvernul Angliei avea intentia de a reduce limita de la 80 mg la 50 mg, ceea ce ar fi insemnat ca multi soferi englezi ar fi avut „dificultati” cu noua legislatie, pentru ca nu se mai incadreaza in limita permisa de lege privind alcolemia in sange la volan.

Asociatiile care sprijina siguranta in trafic sunt de parere ca actuala limita de 80 mg incurajeaza soferii sa-si asume riscuri atunci cand conduc dupa ce au baut mai mult de „un pahar”.

Aceste asociatii invoca studiile Colegiului Universitar din Londra, potrivit carora, coborarea limitei la 50 mg alcool la 100 ml sange ar putea salva aproximativ 65 de vieti anual.

Cu toate acestea, actualul sef al sigurantei rutiere, Jim Fitzpatrick, este de parere ca in conditiile in care Anglia are o limita de maxim 80 mg, iar alte state au 50 mg limita de alcool in sange la 100 ml, statisticile nu sunt deloc ingrijoratoare in privinta sigurantei rutiere, ci din contra, sunt „foarte favorabile”. „Nu ne ingrijoreaza atat de mult cei ce au o concentratie de alcool in sange cuprinsa intre 50 si 100 mg/100 ml. Suntem atenti la cei cu peste 100 mg/ 100ml sange”, a explicat Fitzpatrick.

Sursa: Autocar