Programul Bursa Specială „Guvernul României” (BSGR), în care statul a investit peste 6 milioane de euro, este practic blocat de un an de zile, pentru că noua guvernare nu a validat, conform legii, membrii comisiei care girează programul. În lipsa avizelor comisiei, mai mulţi tineri bursieri se află în situaţia de a-şi întrerupe studiile în străinătate în această toamnă.

De mai bine de un an de zile, pentru cei aproape 50 de tineri care beneficiază momentan de Bursa Specială „Guvernul României” emoţiile încep, invariabil, cu o lună-două înainte de începerea unui nou semestru. Dar nu rigoarea academică a renumitelor instituţii de învăţământ superior din vestul Europei şi din America de Nord la care studiază le dă bătăi de cap tinerilor bursieri, ci instituţiile abilitate de statul român să se ocupe de managementul proiectului.

Şicanelor administrative din ţară şi tergiversărilor legate de plăţile către beneficiari şi către universităţile la care studiază aceştia li s-au adăugat de curând incertitudini majore legate de cadrul de desfăşurare a programului care îşi propunea, în 2004, să revitalizeze corpul managerilor din sectorul public românesc.

Deşi are de discutat memorii şi petiţii depuse din luna aprilie, Comisia Bursa Specială „Guvernul României” (CBSGR), organismul care trebuie să avizeze şi să supravegheze activitatea academică a bursierilor, nu se poate întruni. Conform legii 157/2004, Comisia Bursa Specială „Guvernul României” are 15 membri, inclusiv preşedintele, reprezentând diverse instituţii (secretari generali ai mai multor ministere, reprezentaţi ai unor parteneri sociali, precum şi membri ai unor asociaţii şi instituţii), numiţi, cu toţii, prin ordin al primului-ministru. După alegeri, noul prim-ministru, Emil Boc, ar fi trebuit să numească noii membri ai Comisiei, dar nu a făcut-o, astfel că organismul nu mai fucţionează din toamna anului trecut!

Mai mult, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), partenerul de implementare al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei (MECI), va ieşi din proiect la sfârşitul lunii. Nemulţumirile PNUD sunt legate, conform unor surse neoficiale, de mersul lucrurilor şi de situaţia neclară a celor care au absolvit programul şi care ar fi trebuit să fie angajaţi deja pe funcţii de conducere în administraţia publică.

Între timp, în toată această nebuloasă organizatorică, Ministerul Educaţiei pregăteşte o lege care nu clarifică deloc lucrurile din perspectiva bursierilor şi pe care nu a supus-o unei dezbateri publice transparente.

Preşedintele Comisiei: „Boc e de vină! Îmi dau demisia!”

Profesorul Ion Roşca, preşedintele Comisiei Burselor Speciale „Guvernul României”, recunoaşte franc pentru capital.ro că organismul pe care îl conduce nu mai funcţionează. „Problema comisiei a apărut în momentul schimbării guvernului. Noii membri nu au fost numiţi, iar Comisia a încetat de facto să existe. Programul Bursa Specială Guvernul României (BSRG) nu mai funcţionează! Este vina primului ministru pentru că nu a numit noi reprezentanţi în Comisia BSGR”.

„Dacă nu primesc nici un răspuns, îmi depun demisia!”, spune Roşca. Potrivit acestuia, comisia are doar trei reprezentanţi cu drept de vot în acest moment: „Eu, ca preşedinte, reprezentantul Consiliului Naţional al Rectorilor şi cel al mediului de afaceri”. Normele de aplicare a Legii 157/2004 cer să fie minimum 12 membri validaţi.

„Le-am scris primului ministru şi ministrului Educaţiei explicându-le că sunt situaţii speciale pe care comisia trebuie să le rezolve. E vorba de beneficiari care nu îşi pot continua programele acedemice în lipsa avizelor CBSGR. Guvernul nu pare însă preocupat de această problemă minoră”, mai acuză Roşca.

Întrebat în legătură cu faptul că nu a avizat noii membri şi nu şi-a nominalizat nici propriul reprezentant în Comisie, premierul Emil Boc a transmis capital.ro, prin intermediul biroului său de presă, un răspuns stupefiant. Ocolind făţiş întrebările, Boc afirmă că „şi în acest an, pentru acei beneficiari ai Bursei admişi în ultimii ani, Programul Bursa Specială Guvernul României s-a derulat în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

Cariere blocate la Comisie

Potrivit informaţiilor obţinute de capital.ro, există cel puţin trei cazuri de bursieri care nu îşi vor putea continua studiile conform contractului semnat cu MECI pentru că nu au primit avizele necesare prelungirii şcolarizării de la CNBSGR în ultima jumătate de an.

0-34832-nico_crop_two_days_before_obama_inauguration.jpgNicoleta Lupea (foto) şi Andreea Udrea sunt două dintre bursierele Guvernului României în proiectul de formare a managerilor din sectorul public. Prima studiază la Baruch College, City University of New York, cea de-a doua la University College London. Ambele au aceeaşi problemă: din raţiuni independente de ele, trebuie să-şi prelungească programul academic la instituţiile la care studiază. Au făcut din timp demersuri în acest sens pe lângă Comisia BSGR, singura abilitată să decidă în aceste probleme, dar nu au primit niciun răspuns de luni de zile.

„Am depus, conform procedurii, documentaţia necesară, precum şi o cerere de prelungire a contractului către CBSGR în aprilie. De atunci aştept un răspuns, dar nu mai am vreo speranţă că revizuirea cererii mele va mai avea loc în timp util”, povesteşte Nicoleta.

„În scrisoarea adresată Comisiei în vederea prelungirii finanţării pentru anul al patrulea am explicat că doctoratul în Anglia durează 4 ani. Din start, contractul nu a prevăzut decât finanţarea primilor 3 ani şi numai a 10 luni din 12 pe an. Finantarea BSGR mi-ar permite să mă concentrez asupra finalizarii doctoratului şi nu asupra modalităţilor în care să-mi acopăr cheltuielile de viaţă”, spune, la rândul ei, Andreea.

Lege pentru trei cazuri, nimic pentru ceilalţi peste 100 de beneficiari!

Potrivit mai multor persoane implicate în BSGR, toate tergiversările din ultima perioadă ar fi legate de încercarea Ministerului Educaţiei de schimbare a întregului cadrul legislativ în care se desfăşoară programul.
Întâi de toate, Ministerul vrea să preia managementul de la unitatea de implementare a proiectului (UIP), în acest caz Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – România, şi să-l mute în propria subordine, mai precis să-l încredinţeze Centrului Naţional pentru Burse de Studiu în Străinătate (CNBSS). Practic, pus de către partenerul de implementare în faţa unor solicitări de clarificare a cadrului instituţional de coordonare a programului, MECI a decis să scoată din joc PNUD!

Ionel Iacob, director adjunct în CNBSS, a confirmat pentru capital.ro faptul că a auzit de ideea că instituţia pe care o conduce ar urma să gestioneze proiectul Bursa Specială „Guvernul României”.

Problema posturilor în administraţie pentru absolvenţii programului, evitată

Cât despre marea problemă a programului, pe care şi PNUD a subliniat-o, anume finalitatea proiectului, faptul că, în ciuda contractelor semnate, care le garantau obţinerea de funcţii de conducere în administraţia publică la întoarcerea în ţară, cei aproape 100 de absolveţi BSGR s-au văzut amânaţi la nesfârşit, noua ordonanţă de guvern nu spune nimic!

„Prin prezentul proiect de act normativ se prevede ca beneficiarul să restituie Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării sumele acordate, precum penalizările şi dobânzile stabilite prin contract. „Fostul partener de implementare, PNUD România, nu dispune de pârghiile necesare pentru recuperarea sumelor de la beneficiarii care nu au respectat clauzele contractuale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ, intrată în posesia capital.ro. Potrivit informaţiilor evz.ro, nu există decât trei cazuri de absolvenţi care refuză să înapoieze bursele primite.

Pe lângă faptul că nu pot să recupereze banii de la foştii bursieri care nu şi-au onorat contractul, celor de la PNUD li se reproşează faptul că ar fi în „imposibilitatea de a-şi mai plăti contribuţia la derularea Programului Bursa Specială Guvernul României”, după cum arată reprezentanţii Biroului de Presă al Guvernului României.

Petiţii peste petiţii

„Acest program ar fi trebuit să le ofere tinerilor români de elită posibilitatea de a se perfecţiona la instituţii de învăţământ superior de prestigiu din lume, cu susţinerea financiară din partea statului român, urmând a-şi construi mai apoi o cariera de manager în sectorul public din România. Cu toate acestea, proiectul ambitios nu şi-a atins deloc obiectivele, atât bursierii întorşi acasă, cât şi cei aflaţi încă la studii întâmpinând nenumărate dificultăţi.

Bursierii statului roman, aflaţi încă la studii, s-au confruntat şi se confruntă cu dificultăţi materiale grave, datorate întârzierii plăţilor şi tergiversării îndeplinirii obligaţiilor contractuale pe care Guvernul şi le-a asumat”, scrie Simion Ilie, preşedintele Asociaţiei Beneficiarilor Bursei Speciale „Guvernul României” în ultima petiţie trimisă ministerului, la sfârşitul lunii trecute. E doar una dintre zecile de scrisori disperate trimise de tinerii bursieri pe care, prinşi până în gât în scandalul „Spiru Haret”, în tot felul de războaie politicianiste, în proiecte legislative şi, desigur, în concedii, cei de la minister le îndosariază cu deadline la „Sfântul Aşteaptă”.

PROGRAMUL ÎN CIFRE

– 2005: anul în care primii bursieri şi-au început studiile în străinătate
– 149: numărul tinerilor care au fost sau sunt beneficiari ai Bursei Speciale „Guvernul României”
– 100: numărul beneficiarilor care şi-au finalizat cursurile şi s-au întors în ţară
– 49: numărul beneficiarilor care îşi desfăşoară în continuare studiile
– 2011: anul în care vor absolvi ultimii beneficiari ai programului
– 100: numărul tinerilor care au absolvit programul BSGR, s-au întors în ţară şi aşteaptă un post în administraţia publică, în conformitate cu contractul semnat cu Guvernul României

DETALII:
Citeşte şi Milioane de euro irosite cu Bursa guvernului.
Citeşte şi Traşi pe sfoară de guvern, bursierii statului român visează slujbe în Africa.
Citeşte şi „Suntem o cicatrice pe obrazul guvernului român.

LEGISLAȚIE:
Descarcă aici Normele metodologice de aplicare a legii 157/2004 privind instituirea bursei speciale „Guvernul României” pentru formarea managerilor din sectorul public.
Descarcă aici Nota de fundamentare a Ordonanţei pentru modificarea şi completarea Legii nr. 157/2004 privind bursa specială „Guvernul României”.