"Comitetul director al ANAT a stabilit ieri (vineri n.r) să lanseze un fond de solidaritate, un fond de sprijin. Bine, să vedem câte agenţii au resurse, pentru că după această problemă foarte mulţi sunt decapitalizaţi. Noi vrem să lansăm acest fond, să strângem bani atât de la membrii ANAT care sunt sănătoşi şi care nu au probleme financiare şi de la oricine doreşte să contribuie, ca să putem participa la un sprijin, cât vom putea financiar, pentru turişti, nu pentru agenţii, pentru turişti, numai cei care au fost înscrişi prin asociaţie, care au fost păgubiţi cu peste 1000 de euro. Am analizat că 1.000 de euro e o sumă mare, dar în acelaşi timp este destul de mică, pentru că sunt persoane care au cumpărat de la Omnia pachete de 3.000, 4.000, 5.000 de euro. Vom vedea totalul şi în termen de câteva luni, eu propun 5 – 6 luni, pentru că abia atunci se va şti de la executorul judecătoresc, să venim şi noi cu nişte bani pe care să-i alocăm acestor persoane, pentru că suntem extrem de interesaţi ca încrederea în agenţiile de turism să nu scadă, pentru că e foarte grav. Sunt 2.260 de agenţii care îşi văd de treabă şi vine una, sigur, aici este o problemă şi de natură psihică şi de altă natură, dar vine o agenţie să facă o asemenea belea, un asemenea necaz, care ne creează probleme de imagine tuturor. Oamenii şi-au văzut de treabă, au plătit sume importante în avans, aceste agenţii realmente nu au niciun fel de vină.Trebuie să vedem cât a plătit fiecare. Încercăm să strângem o sumă cât mai mare într-un interval de câteva luni şi contribuim şi noi, deşi nu avem nicio vină, ba chiar o parte dintre noi au fost desfiinţaţi financiar de această situaţie. Încercăm să strângem nişte bani să ajutăm persoanele fizice, în general sunt de vârsta a treia, care au dat bani în avans", a explicat Burcea. 

Acesta a subliniat că Omnia a practicat o reducere mare, timp de un an şi jumătate, de circa 40% la sută, în condiţiile în care, în general, pe circuite nu prea există early booking. 

"Reducerea de 20%, 30%, 40% o dă hotelul. Noi, agenţiile, nu facem altceva decât să preluăm reducerea de la hotel şi o să o dăm la turişti. În acest caz, la circuite, a fost vorba de cu totul altceva", a spus preşedintele ANAT. 

Alin Burcea a precizat că la acest fond vor contribui agenţiile de turism, dar este deschis pentru toţi cei care vor să contribuie, fiind un moment bun pentru o bancă "să-şi facă imagine". 

"Noi ne gândim bineînţeles la noi. Suntem 2.260 agenţii în piaţă, evident cei care au resurse, pentru că mulţi au fost afectaţi acum. Numai că acest fond vrem să fie deschis către toţi cei care vor să contribuie. Nu împiedicăm pe nimeni. Dacă e o banca care socoteşte că este un moment să îşi facă imagine, de ce nu? Este un rol foarte bun al unei sponsorizări. Să contribuie cu bani. Oricine poate să contribuie cu bani, pentru că în general erau oameni de vârsta a treia care bănuiesc că nu au resursele nelimitate. Vom încerca să strângem cât mai mult. Sigur, nu o să-l facem mâine. Avem contract cu o echipă de PR şi de imagine, probabil că într-o săptămână o să îl lansăm. Realmente este o tragedie. Sumele sunt foarte mari, este un caz atipic, adică nu se întâmplă la agenţii. Este un caz special, era vorba după părerea mea şi de o boală psihică. Numai un om cu probleme realmente psihice poate să facă ce a facut patronul de la Omnia Turism", a mai spus Burcea. 

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă referitoare la situaţia Omnia Turism în urma decesului patronului, George Negru, că un număr de 244 de turişti sunt plecaţi în străinătate cu această agenţie, iar o parte dintre ei au decis să îşi plătească singuri cazarea. 

Totodată, ministrul Turismului i-a sfătuit pe toţi cetăţenii care au cumpărat pachete turistice prin Omnia Turism să nu mai plece în acele călătorii, deoarece conturile agenţiei au fost blocate de bănci şi nu se mai pot fi efectua plăţi. În urma controlului efectuat marţi la sediul agenţiei s-a descoperit că Omnia avea o poliţă de despăgubire de numai 50.000 dolari şi doar 30.000 de euro în conturi. 

Potrivit ministrului de resort, paguba produsă de Omnia Turism este cea mai mare de după revoluţie, în condiţiile în care agenţia a vândut pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018 unui număr de 8.500 de clienţi, iar pentru perioada 17 octombrie – 31 decembrie 2017 au mai fost încasaţi 433.000 de euro de la 202 turişti. 

Patronul Omnia Turism, George Negru, a încetat din viaţă la începutul acestei săptămâni.  (Sursa: Agerpres)