'Al treilea val istoric de apreciere a dolarului ar putea fi acum la debut, aducând cu el, în mod tradiţional, riscul unor crize în economiile emergente, însă România nu este atât de vulnerabilă (…) Faţă de laitmotivul economiilor emergente surprinse de aprecierea dolarului într-o postură dificilă, cu deficite de cont curent impresionante, finanţate, de regulă, în moneda americană, România este bine poziţionată. Sistemul său financiar nu a trăit în ultimii ani vreo euforie a intrărilor masive de capital străin, care să rişte acum o decontare brutală. Recent, a reuşit chiar să posteze excedente de cont curent, în contrast cu anii dinaintea crizei din 2008', a afirmat Mihai Nichişoiu, Global Macro Strategist Tradeville, într-un comunicat.

Analiza Tradeville menţionează că există şi alte capitole foarte sensibile pentru investitori la care România înregistrează rezultate pozitive. Performanţa economiei locale continuă să surprindă aşteptările analiştilor şi România se situează în mod constant în topurile economiilor din Uniunea Europeană şi se compară favorabil cu unele economii emergente care au fost incredibil de atractive în urmă cu numai câţiva ani, precum Turcia sau Brazilia.

'De asemenea, cursul de schimb al leului s-a dovedit a fi unul dintre cele mai stabile din lume, iar viaţa politică nu s-a confruntat cu şocuri teribile, stabilitatea devenind norma, nu excepţia. Toţi aceşti parametri macro locali favorabili din 2014 ar trebui să rămână valabili şi în viitor, iar bursa locală de acţiuni va continua să fie foarte atractivă, cu atât mai mult cu cât dividendele oferite de companiile listate la Bucureşti, inclusiv de nume cu capitalizări semnificative, se menţin la valori foarte mari comparativ cu dobânzile depozitelor bancare sau cele ale obligaţiunilor guvernamentale', susţine reprezentantul casei de brokeraj.

În opinia sa, în plan internaţional, contrastul dintre economia SUA şi multe dintre economiile importante, inclusiv China, va continua să se amplifice. America îşi revine excelent după criza financiară şi economică din 2008, iar filierele acestei reveniri sunt structurale. Rezerva Federală va anunţa anul viitor prima creştere a dobânzii-cheie după 2006 şi, în acelaşi timp, se va situa în mod deliberat în urma ciclului economic, semnalând că nu vrea să rişte o deturnare a avansului pe care economia locală l-a marcat în ultimii ani.

Astfel, investitorii vor direcţiona tot mai multe capitaluri către sistemul financiar al SUA, iar această nouă direcţie va antrena o apreciere importantă şi generalizată a dolarului american. Ar putea fi acum debutul celui de-al treilea val important de întărire a dolarului american, după cel de la începutul anilor '80 (sub administraţia Reagan) şi cel de la finalul anilor '90 (sub administraţia Clinton).AGERPRES