Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut în ritm anual cu 2,3% în primul trimestru din 2018, faţă de un avans de 2,9% în perioada octombrie – decembrie 2017. Analiştii se aşteptau la o expansiune de 2% în perioada ianuarie – martie 2018. 

În primele trei luni din acest an, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au înregistrat un avans de 1,1%, cel mai lent ritm de creştere din trimestrul doi din 2013. În ultimele trei luni din 2017 cheltuielile de consum au urcat cu 4%. 

Comerţul şi stocurile au adăugat 0,2 şi, respectiv, 0,43 puncte procentuale la creşterea PIB din primul trimestru, în timp ce cheltuielile guvernamentale au urcat cu 1,2%, faţă de un avans de 3% în precedentele trei luni. 

Cheltuielile pentru echipamente au consemnat un avans de doar 4,7%, după o creştere de peste 10% în semestrul doi din 2017. 

Împrumuturile „solide” ale corporaţiilor, majorarea cheltuielilor de consum şi înăsprirea pieţei forţei de muncă arată că economia SUA rămâne în grafic pentru continuarea creşterii, deşi există riscul unui război comercial, se arată în studiul „Cartea bej”, publicat în 19 aprilie de Rezerva Federală a SUA (Fed). 

Studiul se bazează pe informaţiile colectate de cele 12 districte regionale ale Fed, de la mijlocul lunii februarie până la sfârşitul lunii martie. 

Perspectiva în rândul oamenilor de afaceri „rămâne pozitivă”, dar mulţi sunt îngrijoraţi de tarifele la importuri impuse de administraţia SUA, se arată în raport.