‘În urma atacului de la Pearl Harbor, SUA au strămutat peste 100.000 de persoane de origine japoneză, în cea mai mare parte cetăţeni americani, internându-le în lagăre de muncă’, a evocat vineri pe site-ul Ministerului Justiţiei Neal Katyal, actualul ‘Solicitor General’ care reprezintă administraţia în faţa celei mai înalte instanţe din ţară. El a subliniat că reprezentantul guvernului american din epocă în faţa Curţii Supreme este principal responsabil de ‘apărarea’ acestei politici.

La scurt timp după atacul de la Pearl Harbor în decembrie 1941, preşedintele Franklin Roosevelt a semnat un decret în numele ‘necesităţii militare’, care autoriza detenţia a zeci de mii de persoane de origine japoneză’. Aceste familii au fost internate în zeci de lagăre de muncă înfiinţate în regiuni deşertice şi neospitaliere din SUA.

Un raport militar din 1942 susţinea că doar o minoritate americano-niponă infimă ar putea reprezenta o ameninţare pentru securitatea ţării şi că cei mai mulţi reprezentanţi ai acesteia se află deja în închisoare, mai aminteşte France Presse.

Cu toate acestea, în faţa Curţii Supreme în 1944, reprezentantul administraţiei – pe care actualul său omolog nu a dorit să-l nominalizeze – afirmase că este ‘imposibil să se discearnă care dintre japonezi sunt loiali şi care nu’.

Argumentul acestuia pentru a justifica internarea cetăţenilor americano-niponi că ei ar fi putut să comunice prin radio cu submarinele inamice aflate în largul coastei de vest a SUA a fost considerat ulterior pur ‘fantezist’ de către FBI.

În plus, astăzi se recunoaşte că reprezentantul administraţiei de atunci a recurs şi la stereotipurile grosiere că americano-japonezii ar fi fost incorecţi şi ghidaţi de ‘solidaritatea rasei’.

În anul 1988, guvernul american şi-a cerut formal scuze pentru daunele provocate comunităţii americano-japoneze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

SURSA: Agerpres