O femeie din Marea Britanie a avut de plata suma de 16.000 lire sterline pentru ca a trimis si altora un joc de calculator pe care il achizitionase. Este vorba despre Dream Pinball 3D, ale carui drepturi sunt detinute de Topware Interactive. Schema utilizata de contravenienta este cunoscuta de multi, si consta in share-uirea unui program sau a unor fisiere de muzica, filma sau imagini prin intermediul unei platforme dedicate schimbului de fisiere, de tipul peer-to-peer.

Numarul din ce in ce mai crescut de astfel de schimb de fisiere ilegal este deja o problema pentru detinatorii de drepturi de autor asupra programelor, filmelor si muzicii. In Marea Britanie, reprezentanti guvernamentali impreuna cu providerii de internet si cu detinatorii drepturilor cauta impreuna o solutie pentru a opri aceasta forma de piratare a materialelor protejate de drepturile de autor. Din calculele acestei comisii mixte a rezultat ca sase milioane de persoane pe an din Marea Britanie raspandesc prin retele peer-to-peer fisiere fara a avea autorizarea de a face acest lucru. Primul pas in directia temperarii fenomenului este monitorizarea traficului si amendarea celor care practica aceasta forma de piraterie.

Indiferent daca primesc bani sau nu, raspandirea acestor produse media este o incalcare a drepturilor de autor, deoarece utilizatorul care descarca un film gratis de la un alt utilizator, consuma produsul fara sa plateasca, fiind din punctul de vedere al legii in situatia celui care intra pe furis la cinematograf fara sa plateasca biletul.

Sursa: TechWatch (Marea Britanie)