În cadrul unui discurs susţinut la Palatul Elysee alături de Florence Parly, ministrul francez al Apărării, le Drian a afirmat că folosirea armelor chimice este inacceptabilă, prin urmare acţiunea aliaţilor împotriva Siriei a fost legitimă, scrie Mediafax.

”Linia roşie trasă de preşedintele Macron a fost încălcată. Acţiunea militară a fost legitimă şi a vizat capabilităţile chimice ale regimului sirian. Regimul lui Assad a decis în mod deliberat să încalce normele internaţionale prin folosirea armelor chimice. Bashar al-Assad nu a ezitat să încalce dreptul internaţional”, a declarat ministrul francez de Externe.

Le Drian spune că Franţa are obiectiv să distrugă armele chimice ale regimului sirian, să încheie un armistiţiu pe întreg teritoriul Siriei şi să implementeze un plan pentru ieşirea din criză.

Florence Parly, ministrul francez al Apărării, a afirmat că Franţa s-a asigurat că Rusia a fost informată înaintea bombardamentelor.

”Ne-am asigurat că ruşii au fost avertizaţi. Franţa nu caută confruntări şi refuzăm posibilitatea escaladării unui conflict militar”, a declarat Parly.

Premierul britanic Theresa May afirmă că nu mai exista altă alternativă decât acţiunea militară împotriva Siriei

Premierul britanic Theresa May a declarat că atacurile împotriva Siriei nu reprezintă o încercare de schimbare a regimului de la Damasc, adăugând că Londra şi aliaţii occidentali au încercat pe toate căile diplomatice să stopeze folosirea armelor chimice.

"Nu este vorba de o intervenţie într-un război civil. Nu este vorba despre o schimbare de regim", afirmă Theresa May într-un comunicat emis sâmbătă dimineaţă, informează agenţia Reuters.

Atacurile au fost o reacţie la dovezile semnificative care indică faptul că forţele regimului preşedintelui Bashar al-Assad sunt responsabile de atacul cu arme chimice de la periferia Damascului, a continuat premierul britanic.

Marea Britanie şi statele occidentale au încercat pe toate căile diplomatice să stopeze folosirea armelor chimice, însă în mod repetat aceste eforturi au fost zădărnicite, a adăugat May, făcând referire şi la blocarea prin veto de către Rusia a unei rezoluţii ce prevedea iniţierea unei anchete independente privind atacul chimic de la periferia Damascului.

"Astfel nu exista nicio alternativă practică la folosirea forţei pentru a distruge şi descuraja folosirea armelor chimice de către regimul sirian", a conchis Theresa May.

Patru avioane britanice multirol de tip Tornado au atacat cu rachete Storm Shadow un obiectiv militar în apropiere de Homs, existând informaţii că în acel loc erau depozitate arme chimice, a comunicat Ministerul Apărării de la Londra.

Atacul, efectuat în coordonare cu SUA şi Franţa, a fost "limitat şi precis", fiind luare măsuri de minimizare a potenţialelor pierderi umane în rândul populaţiei civile, a declarat May.

Premierul britanic a avertizat că atacurile au vizat Siria, însă reprezintă un mesaj către oricine foloseşte arme chimice. Marea Britanie a acuzat Rusia de implicare în atacul neurotoxic de la Salisbury, care l-a vizat pe un fost spion rus şi fiica acestuia. Moscova însă a respins în mod repetat acuzaţiile.

Donald Trump a fost cel care a anunţat atacul aliaţilor 

"Am ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor bombardamente punctuale asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale dictatorului Bashar al-Assad", a declarat Donald Trump.

Surse din cadrul Pentagonului au declarat pentru CNN că la bombardamente participă nave şi avioane militare americane.

"Reacţia combinată a Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei la aceste atrocităţi va integra toate componentele apărării naţionale: militare, economice şi dplomatice", a subliniat Trump.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că "a autorizat lansarea unor atacuri coordonate punctuale pentru a distruge capacităţile chimice ale regimului sirian şi a împiedica folosirea acestora".