Ca urmare a unui Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, începând cu 8 octombrie, medicii veterinari monitorizează parametrii fizico-chimici ai apei ca urmare a ameninţării produse de viitura cu substanţe toxice pe Dunăre datorată accidentului ecologic din Ungaria.
Medicii veterinari şi specialiştii din cadrul DSVSA Caraş Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi au intrat în alertă maximă şi monitorizează parametrii fizico – chimici ai apei în cadrul laboratoarelor DSVSA, potrivit unui comunicat al ANSVSA.
Totodată, va fi asigurată monitorizarea permanentă a oricăror posibile afectări ale statusului de sănătate a peştilor, păsărilor şi animalelor din localităţile de pe parcursul Dunării.
Rezultatele monitorizării sunt comunicate la Direcţia de Monitorizare şi Supraveghere Sanitară Veterinară din cadrul ANSVSA, precum şi la Instituţia Prefectului de pe raza fiecărui judeţ.
În cadrul acestei acţiuni, participă şi specialişti ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Luni, 4 octombrie, s-a produs un dezastrul ecologic la o fabrică de prelucarea a aluminiului din vestul Ungariei, unde, după spargerea unui batal de stocare a reziduurilor chimice, peste 600.000 de metri cubi de deşeuri cu un ph de 12-13 s-au scurs în pârâul Marcal, iar de acolo în râul Raba şi în Dunăre. Accidentul chimic s-a soldat cu moartea a şapte persoane şi rănirea altor peste 100, au anunţat autorităţile.
Fluxul de reziduuri toxice ajuns joi în Dunăre şi specialiştii estimează că luni va ajunge pe teritoriul României.