AIG a intrat pe piaţa imobiliară românească în 2006  prin intermediul AIG/Lincoln, companie fondată de AIG în 1997 în parteneriat cu Lincoln Property Company din Dallas şi axată pe investiţii imobiliare în Europa Centrală şi de Est. Anul acesta, AIG a răscumpărat participaţia Lincoln şi în 3 august 2015 a vândut întregul pachet de acţiuni către White Star Real Estate, companie fondată de Brian Patterson, cetăţean american stabilit din 1992 în Polonia. Patterson este și unul dintre acționarii White Star. În urma tranzacţiei, AIG/Lincoln a fost redenumită White Star Real Estate.

„Contractul de vânzare s-a semnat ieri (3 august 2015 n.red.), urmând ca în săptămânile următoare să punem la punct direcţiile de acţiune. Între AIG şi White Star există deja un contract pe termen lung care priveşte atât managementul actualelor proiecte în desfăşurare, cât şi participarea în comun la noi proiecte. AIG doreşte să se concentreze pe creşterea investiţiilor, iar White Star furnizează platforma managerială necesară pentru identificarea de noi oportunităţi şi realizarea de noi proiecte şi investiţii. Cu alte cuvinte, AIG este principalul furnizor de capital pentru noi investiţii, în timp ce White Star vine cu specialişti care să facă posibilă realizarea acestor investiţii, să le menţină şi să le crească valoarea“, a declarat pentru Capital Emilian Bălan, managing director White Star Real Estate România.

CITIŢI ŞI Americanii au ieșit la cumpărături în România

Potrivit acestuia, AIG este interesat să plaseze bani în proprietăţi imobiliare, iar România se află printre ţările eligibile, dar acest lucru nu garantează efectuarea investiţiilor într-un orizont de timp determinat. „Acest lucru ţine de mai mulţi factori: caracteristicile pieţei locale (să nu uităm că în ultimii trei ani au existat foarte puţini investitori instituţionali care să achiziţioneze active imobiliare în România), cadrul legal şi fiscal, stabilitate politică etc.“, spune Bălan.

Astfel, noua companie nu va realiza proiecte noi pe piaţa locală în următoarele trei luni, însă Bălan susţine că spectrul de investiţii vizate este destul de larg şi nu se canalizează pe un singur sector de piaţă sau pe un singur tip de investiţie.

În cei peste opt ani de prezenţă pe piaţa locală, AIG/Lincoln a dezvoltat un singur proiect imobiliar: clădirea de birouri The Lakeview de pe Blvd-ul Barbu Văcărescu. Imobilul a fost realizat în 2009 în parteneriat cu un fond de investiţii gestionat de Dinu Patriciu. Cei doi parteneri au vândut clădirea în 2013 sud-africanilor de la New Europe Property Investments (NEPI) contra sumei de 61,7 mil. euro, una dintre cele mai mari tranzacţii ale anului respectiv. După această vânzare AIG/Lincoln nu a mai rămas cu alte active imobiliare în România, dar a activat ca administrator al clădirilor de birouri Charles de Gaulle Plaza şi North City Tower din Pipera şi al proiectului logistic Mercury Logistics Park, asigurând în principal partea de închirieri.

Tranzacţia de vânzare a AIG/Lincoln presupune şi ieşirea americanilor de la AIG de pe piaţa românească, unde nu mai au o prezenţă directă în alte firme. Până în 2010, AIG a fost prezentă pe piaţa românească a asigurărilor prin Alico Asigurări şi Alico Pensii, entităţi apărute după reformarea companiei ca urmare a crizei şi vândute către Metropolitan Life. Înainte de criză, AIG ajunsese pe locul 18 într-un top al celor mai mari corporaţii din lume.

AIG/Lincoln a gestionat dezvoltarea a peste 50 de proiecte imobiliare în ţări precum Germania, Cehia, Ungaria, Italia, Polonia, România, Rusia, Slovacia şi Spania.