Oricine a deținut vreodată un telefon inteligent știe cât de supărătoare este zgârierea și, mai ales, sparerea ecranului acestui dispozitiv. În ciuda sticlei tot mai rezistente sau a acoperirii acesteia cu învelitori transparente de mare rezistență, ecranul unui smatphone rămâne una dintre cele mai sensibile și costisitor de reparat componente.

Ei bine, cecetătorii niponi de la universitatea din Tokyo susțin că au descoperit un material grație căruia ecranul telefonului mobil se poate repara singur după ce acesta a fost crăpat sau zgâriat. Grație tehnologiei denumită „polyether-thioureas”, din care ar putea fi realizat ecranul telefoanelor inteligente, acestea s-ar putea repara singure prin simpla aplicare a unei presiuni cu degetele de la mână. Există, desigur, și alte tipuri de sticlă care se repară singure însă acestea sent foarte  costisitoare și necesită expunerea la temperaturi foarte înalte pentru a reveni la starea inițială.

În schimb, potrivit jurnaliștilor de la The Guardian și Tech Radar, niponii au reușit să creeze acest polimer care nu necesită decât o mică presiune. Este interesant de menționat că, de fapt, ei încercau să realizeze un nou tip de adeziv, însă rezultatul a fost unul cu totul surprinzător. Tocmai de aceea ei au repetat experimentul de mai multe ori pentru a fi siguri că „polyether-thioureas” revine la starea inițială fără a avea afectate proprietățile tactile atât de importante pentru ecranele de smartăhone. Rămâne de văzut dacă materialul cercetătorilor japonezi va fi preluat de industrie și utilizat pe scară largă.