„Volumul creditelor acordate în agricultură, în anul 2013, a fost de 11 miliarde lei, iar aproape 20% din această sumă a fost garantată de noi. Poate nu este mult, dar este o etapă şi cred că, dacă noi vom fi suficient de eficienţi şi de transparenţi, vom putea să creştem acest nivel, pentru că seriozitatea unui garantor este să fie un partener loial şi cinstit în etapa negocierii unei convenţii. Tot ceea ce negociem la semnarea convenţiei sunt lucruri transparente şi sunt la îndemâna băncii, este o garanţie recunoscută de BNR şi pentru ea nu se constituie provizioane, pentru că lucrăm pe bani publici”, a spus Toncea, potrivit Agerpres.

În anul 2012, creditele acordate în agricultură au însumat 9,6 miliarde de lei.

Potrivit datelor prezentate de şeful FGCR, la finele lunii februarie 2014 erau în sold 16.000 de beneficiari, cea mai mare pondere în portofoliu având-o CEC Bank, iar peste 2.000 de beneficiari şi-au putut realiza obiectivele de investiţii.

“Ca expunere avem aproape 700 de milioane de euro şi peste 2.050 de beneficiari ai PNDR, care şi-au putut realiza obiectivele de investiţii cu ajutorul nostru privind accesul de finanţare. Numai în trimestrul I din acest an, datorită schimbării principiilor pe ultimele măsuri lansate şi creşterii adresabilităţii către fermele de familie, s-a dublat numărul solicitărilor de garantare faţă de primul trimestru din 2013. Este un lucru care spune foarte mult”, a adăugat Toncea.

Aceasta a subliniat faptul că fondurile europene care au venit în ultimii ani au atras după sine finanţări din sistemul bancar şi au adus o creştere cu 70% a volumului creditelor acordate de instituţiile bancare în agricultură.

'În statistica BNR se poate observa că în anul 2009, anul cel mai semnificativ al acestei perioade de criză, creditul în economie a crescut cu 9,2%, în timp ce creditul în agricultură a crescut cu 49,7%. De asemenea, volumul creditelor acordate de instituţiile bancare în agricultură a crescut cu 70%. Observăm că toate fondurile europene care au venit au atras după sine finanţări din sistemul bancar de aşa manieră încât să asigure necesarul de capital de care agricultorii au nevoie”, a explicat Veronica Toncea.