Diferenţele majore în ceea ce priveşte speranţa de viaţă între săraci şi bogaţi în oraşul Glasgow sunt cunoscute de mult timp. Bărbaţii care mor chiar şi la 54 de ani trăiesc la doar câţiva kilometri de cei care ajung la 80 de ani.

Cercetătorii cred că au găsit motivul pentru care există astfel de diferenţe: consumul regulat de carne ieftină procesată.

Nivelul ridicat de fosfaţi din carnea roşie a fost corelat cu îmbătrânirea prematură şi afecţiuni ale rinichilor. Studiul a arătat că respectivii fosfaţi erau absorbiţi de organism mult mai repede prin carnea care conţinea aditivi.

Fosfaţii se găsesc în mod natural în multe produse alimentare, precum carne, peşte, ouă, produse lactate şi legume, însă un consum ridicat al acestei substanţe afectează telomerii, structuri vitale aflate la capătul cromozomilor, care ajută la protejarea împotriva a numeroase boli – de la boli cardiovasculare la Alzheimer şi cancer. Telomerii sunt atât de importanţi încât unii oameni de ştiinţă cred că aceştia pot fi măsuraţi pentru a estima momentul în care cineva va muri.

Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertiza cu privire la pericolul reprezentat de carne, în special carnea roşie fiind enumerată printre posibilele cauze ale îmbolnăvirii de cancer.

Studiul realizat în Glasgow a analizat oameni din cele mai dezvoltate şi din cele mai puţin dezvoltate zone şi a ajuns la concluzia că fosfaţii din carnea roşie au dus la creşterea vârstei biologice a unei persoane, în contrast cu vârsta reală, scrie The Independent.

Sursă: Mediafax