„Eu plec de la premisa pozitivă pe care ne-o dă economia comportamentală, care spune că măsurile astea fiscale ne afectează pe toţi. Nu mă îngrijorez de efectul lor pentru economie care să fie unul extrem de nefavorabil. Oricum economia funcţionează peste potenţial şi are nevoie un pic de contrapondere fiscală. Deşi ai putea să spui că este o politică fiscală prociclică, unele măsuri au şi conotaţia de contraciclicitate, aşa că sunt nu neapărat pozitive, dar nu sunt îngrijorat. De exemplu, îmi place mai mult impozitul pe cifra de afaceri, decât cel pe profit, pentru că este clar că este un impozit care nu mai lasă loc de evaziune pentru firmele foarte mici. La Pilonul II, suma nu este foarte mare cea pe care o pierdem, a celor care vom vrea să rămânem la Pilonul II. Oricum, guvernele din Europa Centrală şi de Est întotdeauna au privit cu gelozie cum creşte această valoare a pilonului. Ai de ales, şi este rezonabilă această renunţare de 10-12%, dar rămâne intact mecanismul pentru cei care optează pentru el. Mie mi se pare firesc", a declarat Mitroi pentru Agerpres. 

El este de părere că negocierea dură dintre partea publică şi privat este un lucru bun. 

„Mi se pare foarte bine şi interesantă bătălia dintre Guvern şi mediul privat. Comentariile de la mediul privat au contat, la un moment dat. Split TVA a rămas agăţat aşa, şi doar pentru unele firme, în primul rând de la presiunea publică. Mi se pare în regulă că există o negociere dură între partea publică şi cea privată pe orice măsură fiscală. Trebuie să faci un pic de ordine fiscală şi trebuie să vii cu Legea salarizării unice, ca să aşezi economia pe alte principii. Deficitul de TVA nu mai este atât de mare, am început să încasăm mai mult din TVA, ceea ce mă încântă şi mi se pare că economia românească se îndreaptă spre mai puţină evaziune, ca dovadă că măsurile publice devin din ce în ce mai importante. Adică astăzi evazionistul ştie că nu are zile prea multe şi succes prea mare în viitor. Eu cred că este un trend bun pe care mergem", a mai arătat analistul economic. 

Potrivit acestuia, orice creştere economică peste acest nivel ar aduce dezechilibre şi mai mari. 

"Mi se pare că măsurile de politică fiscală erau mult prea relaxate şi lăsau prea mult frâu liber economiei. Deja creştem suficient de mult şi orice creştere peste nivelul acesta ar aduce dezechilibre şi mai mari. Am putea să estompăm puţin această volatilitate a creşterii economice măcar cu nişte măsuri de ordin fiscal care sunt atenuate în componenta privată a economiei, dar undeva trebuie pusă frână economică într-un fel sau altul. Aş prefera ca rezerva de muniţie monetară a Băncii Naţionale să rămână acolo în eventualităţile mai sumbre care ar putea apărea. Nu îmi place că nu am văzut taxe mai mari pe proprietate. Mi se pare foarte important lucrul acesta şi proprietăţile rămân, în continuare, subtaxate în România", a precizat Mitroi. 

Acesta a făcut referire şi la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), susţinând că instituţia nu este suficient de bine dotată cu tehnologie. 

"Îmi place că taxa pe venit este mai mică. Aşa trebuie procedat, pentru că eu cred că economia reacţionează acum, ea crescând peste potenţial, mai bine la acest gen de îngăduinţă fiscală. Ai nevoie de îngăduinţă fiscală, nu ai un ANAF suficient de bine dotat cu tehnologie şi atunci probabil ai un echilibru pe care îl stabileşti mai jos şi această conformare aproape naturală şi firească a celor care îşi plătesc taxele şi impozitele este un proces normal, dacă şi ANAF se comportă corespunzător, adică în concordanţă cu mersul economiei", a explicat economistul.