"Noi am încercat să găsim o cale să ieşim din veşnica problemă (…), aceea că învăţământul românesc, tradiţional unul cultural, bazat pe transfer de cunoştinţe, pe acumulare de cunoştinţe şi pe evaluarea gradului de însuşire a cunoştinţelor, din punctul nostru de vedere, al angajatorilor, produce pe stoc. (…) Asta înseamnă că avem foarte mulţi posesori de una sau mai multe diplome de toate mărimile, culorile şi gradele şi avem foarte puţini absolvenţi ai acestor forme de învăţământ care îşi găsesc un loc de muncă sau care, dacă şi-au găsit locul de muncă, reuşesc să fie utili la locul de muncă. (…) Este vechea şi arhicunoscuta problemă, dar care a rămas aşa, la nivel de expresie, şi anume lipsa de legătură între învăţământ şi practică", a declarat Izvoranu în cadrul unei conferinţe de presă. 

În opinia sa, absolvenţii din România se confruntă şi cu lipsa unei culturi antreprenoriale, neavând printre obiective înfiinţarea propriilor afaceri. 

"Nu înţeleg de ce un cursant care va deveni absolvent trebuie să-şi dorească neapărat (…) să fie angajat. Nu am văzut niciodată un îndemn din partea şcolii, a profesorilor, spre a deveni antreprenor. Din punctul meu de vedere, asta ar fi ordinea, oamenii ar trebui întâi să-şi dorească să fie ei antreprenori (…) şi abia cei care nu reuşesc şi nu au această aptitudine (…) vor deveni angajaţii colegilor lor", a mai spus Adrian Izvoranu. 

Confederaţia Patronatelor din Industrie, Servicii şi Comerţ se numără printre organizatorii conferinţei intitulate "Educaţie & antreprenoriat – paralele româno-japoneze", care se va desfăşura la Piteşti între 24 şi 26 februarie, în cadrul Forumului ştiinţific internaţional "Omul, Terra, Universul", derulat de peste şapte ani de Asociaţia româno-japoneză pentru educaţie şi ştiinţă. 

În cadrul conferinţei va fi abordată tema legăturii dintre şcoala văzută ca mediu de formare şi viitorul mediu de evoluţie al tinerilor. 

Printre instituţiile care sprijină organizarea evenimentului de la Piteşti se numără Consiliul Judeţean Argeş, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Universitatea din Piteşti.  Agerpres