Marea problema va consta in ce tip de activitati se vor incadra in asa-numita executie a unor activitati. „Daca am nevoie de un zilier sa imi zugraveasca peretii, ii voi face contract de munca cu timp limitat de trei zile sau mi se va permite incheierea unei conventii intre beneficiar – eu – si executant?”, se intreaba Andras Gyorgy Edler, manager la firma de consultanta contabila A&C Associated. Daca cineva lucreaza deja la o firma cu carte de munca, i se va permite sa aiba conventii ca executant pentru o alta?
Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS), Marian Sarbu, a anuntat recent ca va desfiinta cele 3,5 milioane de conventii civile existente si ca va impune fortat contractele clasice. Acestea vor fi cu timp normal sau partial. „Doua milioane de persoane lucreaza numai in baza conventiilor civile, fara sa aiba carte de munca. Acestea vor deveni cotizanti la asigurarile sociale prin transformarea conventiilor in contracte de munca”, a spus Sarbu, referindu-se atat la sectorul de stat, cat si la cel privat.
In noul context, posibilitatea incheierii unor conventii va ramane extrem de limitata. Totusi, Ministerul Muncii accepta ca vor fi posibile conventii civile de tip beneficiar-executant, pentru care drepturile nu se vor plati din fondul de salarii. „Conform noilor reglementari, orice persoana poate presta activitate in baza unui contract individual de munca cu timp partial sau a unei conventii reglementate de Codul civil. In intelesul Codului civil, partile conventiilor vor fi beneficiarul – cel in folosul caruia se efectueaza prestatiile – si executantul – cel care efectueaza prestatiile. Obiectul conventiilor va fi prestarea muncii”, explica Oana Cazan, director Directia Juridica MMSS.