Cancelarul l-a asigurat pe Nicolas Sarkozy de sprijinul Germaniei în timpul preşedinţiei franceze a G20 care va începe la 13 noiembrie.

Înaintea Consiliului European de joia viitoare, Franţa şi Germania s-au pus de acord în legătură cu aplicarea de sancţiuni împotriva ţării care va înregistra un deficit excesiv timp de şase luni. Cele două ţări s-au declarat, de asemenea, în favoarea faptului ca acest Consiliu European să poată hotărî cu majoritate calificată ‘impunerea progresivă de sancţiuni’ cu titlu preventiv.

Aceste măsuri păstrează noţiunea de automaticitate impusă de Germania, dar întăresc, la cererea Franţei, puterea de decizie a Consiliului European în raport cu propunerile lansate de Comisie. Ele vor trebui aplicate rapid, au relevat Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel.

Pe termen mai lung, cele două ţări consideră că este necesară revizuirea tratatelor în scopul autorizării sancţiunilor politice (suprimarea dreptului de vot pentru ţările care nu respectă regulile) şi pentru a face durabil Fondul european de stabilizare financiară, care expiră în 2013 din cauza clauzei «no bail out» care interzice salvarea ţărilor în deficit. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy va trebui să prezinte ‘un mecanism robust de soluţionare a crizelor’.

Aceste convergenţe franco-germane pot contribui la întărirea credibilităţii UE în faţa Rusiei, care continuă să favorizeze relaţiile bilaterale în contactele sale cu Europa. Miza pentru cuplul franco-german este facilitarea reuşitei summitului Alianţei de la Lisabona, de luna viitoare, şi al reuniunii OSCE, din Kazahstan, din decembrie. Europenii, la fel ca şi americanii, nu vor ‘arhitectura de securitate’ propusă acum doi ani de Dmitri Medvedev. În schimb, ei trebuie să dezamorseze puternica neîncredere a Rusiei faţă de proiectele NATO, să-i facă pe liderii ruşi să vină la Lisabona şi, pe deasupra, să-i asocieze la punerea în aplicare a scutului antirachetă proiectat de Alianţă.