”Majestatea Sa Regina Ana a României a trecut în neființă. Ea este cea a cărei căldura și atentie, arătate față de mine în 1993, cu prilejul unei vizite la o expoziție unde expunea și tatăl meu, la Galeria Catacomba (actualul Muzeul al Colecțiilor – Calea Vicatoriei), m-au făcut să decid că misiune de viață să lucrez pentru Familia Regală și, ulterior, să aleg Dreptul în acest scop. Mulți ani mai târziu, în 2011, ajungând la biroul său din Aubonne, am găsit o fotografie cu noi doi înrămata și semnată…

Sunt profund întristat de această pierdere, și îmi sunt vii în memorie momentele petrecute în România alături de Majestatea Sa, dar și în Elveția, unde îmi aduc aminte că, găsind în arhiva o imagine cu doi tineri în poziție „en-garde” la scrima, am intrebat-o cine erau, deschizând astfel o povestire despre copilărie, școala și despre colegul său de scrimă.

Ma bucur de aceste momente și de faptul ca am putut să-i aduc un prinos de recunostință, ajutând la publicarea celor două timbre (2014 și 2015) românești care o portretizează sub titlul corect.Majestatea Sa îmi va rămâne în suflet mereu ca simbol al misiunii mele în viață.Odihnească-se în Pace!”, a postat Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale pe pagina personală de Facebook.

Familia Regală a anunțat că alături de Regina Ana au fost până în ultimele clipe ale sale Principesa Margareta și Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria. De asemenea, Regele Mihai a vizitat-o zilnic pe Regina Ana la spital în ultima săptămână, scrie Digi 24.

De asemenea, Familia Regală a anunțat că va urma o perioadă de șapte zile de mare doliu după înmormântare și apoi doliu timp de 40 de zile. 

Moartea Reginei Ana survine în condițiile în care și starea de sănătate a Regelui Mihai este precară. Majestatea Sa a fost diagnosticat cu leucemie cronică și carcinom epidermoid metastazant și a suferit o intervenție chirurgicală, potrivit Consiliului Regal. 

Potrivit tradiției Funeraliilor Regale, corpul Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelulu Peleș, apoi pentru o zi în Sala Tronului din Palatul Regal de la București.Regina Ana va fi înmormântată la Curtea de Argeș.

În urmă cu cinci luni, Regele Mihai a anunțat că este bolnavă și că se retrage din viața publică, numind-o pe fiica lui, Margareta, Principesa Moștenitoare și Custode al Coroanei. 

Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris. Este fiica Principelui René de Bourbon-Parma și a Principesei Margareta a Danemarcei. Principesa Ana a copilărit în Franța.

Începând cu anul 1939, după izbucnirea războiului, și-a urmat familia în Spania și în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o școală de artă, la New York. În paralel, pentru a-și putea câștiga existența, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy's.

În 1943, Principesa Ana s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. A fost, împreună cu regimentul ei, în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania, până la sfârșitul ostilităților. A primit „Crucea de Război" a Franței.

Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai I al României la Londra. După doar o săptămână, Regele i-a cerut mâna. S-au căsătorit la 10 iunie 1948, la Atena.