În vârstă de 65 de ani, Kulczyk şi-a construit averea ca orice magnat post-comunist, intermediind câteva dintre cele mai importante privatizări din Polonia. A avut afaceri şi în România, în domeniul resurselor naturale.

Kulczyk, de profesie avocat şi manager, a investit în sectorul energetic şi în sectorul resurselor naturale din Europa şi Africa. Printre primele afaceri demarate de Kulczyk în Polonia se numără prima reţea de telefonie mobilă, precum şi numeroase proiecte în industria bancară, energie şi infrastructură.

Jan Kulczyk s-a aflat constant de mulţi ani în topul Forbes al celor mai bogaţi polonezi. Revista Forbes a estimat averea lui Kulczyk la 4,3 miliarde de dolari.

Fostul ministru de Finante al Poloniei a declarat pentru New York Times, că averea omului de afaceri reprezintă un simbol al oportunităţilor pe care le oferă un stat, în momentul în care trece de la un regim comunist la liberalizarea pieţei.

Criticii au speculat că Jan Kulczyk şi-a construit averea cu ajutorul acţiunilor poloneze, pe care le-a vândut apoi investitorilor străini, la un preţ mult mai mare.

Omul de afaceri a contribuit cu 5,3 milioane de dolari la încheierea lucrărilor pentru Muzeul evreilor polonezi din Varşovia.

În România, afacerile lui Kulczyk sunt producătorul de sodă calcinată Ciech Soda România, fostele Uzine Sodice Govora şi Serinus Energy, o firmă de explorare de petrol şi gaze naturale care deţine o concesiune în Satu Mare.